Kickstarta dina barns vuxenliv

Är du blivande förälder? Eller du kanske redan är förälder? Eller har du barn i din närhet? Oavsett vilket så vill du ge de barnen ett så bra liv som möjligt. Vissa brukar skämta om att vuxnas ansvar slutar när barnet fyller arton och till viss del är det väl en sanning. Samtidigt så känner du som vuxen förmodligen ett ansvar som inte tar slut över tid. Om du då vill ge dina barn en så bra start som möjligt när de ska lämna boet och prova sina egna vingar, då är det bästa tipset att spara pengar till dem.

Annons:
påmind ad bannerKickstarta dina barns vuxenliv t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Spara pengar till sina barn

Att spara pengar till sina barn kanske både låter läskigt och svårt. Dels för att du kanske inte har världens bästa ekonomi som småbarnsförälder oavsett om du är ensamstående eller inte samt att det kan vara komplicerat att navigera sig fram i djungeln av alternativ.

En bra utgångspunkt om du vill spara pengar till ditt barn är att göra en budget. Skriv ner alla dina inkomster och utgifter och räkna ut hur mycket du skulle kunna spara per månad. För oavsett om du kan lägga undan hundra kronor, flera hundralappar eller tusenlappar så gör alla medel skillnad. Du kanske själv känner igen och kommer ihåg hur det var att vara student och/eller att få tag på sitt första jobb och sin första bostad. De flesta hade blivit överlyckliga över ett sparkapital att utgå ifrån.

Hur du startar ditt sparande

När du har räknat ut hur mycket du kan spara per månad så är nästa steg att fundera på i vilken form du skulle vilja spara dina pengar. Om du redan i dagsläget exempelvis har bestämt att de pengar som du sparar till ditt barn inte ska kunna användas på arton år så är det en bra idé att använda sig av ett mer riskfyllt sparande. Det innebär exempelvis att du kan kontakta din bank och se vilka aktieportföljer de rekommenderar för ett långsiktigt sparande.

Om du hellre vill spara på kortare sikt och kunna komma åt pengarna under tiden som du sparar dem är det smartare att spara i fonder eller med hjälp av sparkonton som erbjuder någon form av ränta på pengarna du sparar. På det sättet kan du enkelt lägga undan pengar varje månad som åtminstone hinner växa lite innan barnet har blivit vuxen samtidigt som du lättare kan följa förändringarna och lägga till och ta ut större summor från samma konto.

Vilken form av sparande som är bäst

Det är svårt att tipsa om ett sparande som fungerar för alla familjer. Det beror helt på hur mycket pengar du kan spara varje månad, under hur lång tid pengarna sparas och vilket inflytande du vill ha på sparandet. Det kan bara du avgöra. Däremot kan nog de flesta tjäna på att involvera sina barn i sparandet, förklara för dem hur de ska hantera pengar och ge dem tillgång till en veckopeng eller månadspeng. På det sättet får de med sig de ekonomiska färdigheterna de behöver också.

Bli först med att kommentera

Kommentera