Spara pengar till barnens framtid

Vare sig du ska bli förälder eller redan har barn, kan det vara en bra idé att spara pengar. Det bästa är att planera framåt och börja spara innan du blir gravid eller börjar när du precis blivit gravid. Hur gör man då för att spara pengar till sitt barn. Det finns många olika alternativ och flera olika banker att välja mellan. Det gäller att hitta det bästa alternativet för dig och ditt barn.

Börja med att fundera på hur mycket ditt barn kan kosta fram till det fyller 18 år. Har du verkligen råd med att skaffa barn? Tillbehör som blöjor kan bli en väldigt dyr historia. Kläder kostar mindre och håller längre. Har du familj eller kompisar som har fått barn tidigare, kan du överta kläderna efter dem.

Exempel hur du kan spara pengar till ditt eller dina barn

Hur mycket ska man då spara till sitt barn? Det bästa vore om man har råd att både betala för barnet under 18 år och dessutom avsätta en liten summa till barnets eget sparkonto. Nedan följer några exempel på olika sätt som du kan spara pengar till ditt eller dina barn.

1) Gör en budgettavla
Det första du kan göra är att se över din ekonomi och göra en budgettavla. Denna budgettavla kan hjälpa dig att se hur mycket pengar du spenderar på hyra, mat, bensin, övrigt och hur mycket du sparar. Om du sparar mycket pengar, kan du kanske fördela sparandesumman mellan dig och ditt barn. Du kan även göra en egen budgettavla för ditt barn där du antar hur mycket allt kommer att kosta, och om barnbidraget kommer att räcka till det.

2) Handla på rea eller med rabattkoder
För att kunna spara så mycket pengar du kan för att ha råd med barnet kan du handla kläder och blöjor på rea och använda rabattkuponger. Du kan även handla saker till dig själv på rea för att ha mer pengar över att sätta in på barnets konto eller fond. Detta kan du även göra för barnbidraget, då får du mer för pengarna.

3) Handla vid behov
För att undvika en massa extra kostnader, kan man handla vid behov. Detta innebär att man köper en vagn när man verkligen behöver det. De första månaderna använder barnet bodys och behöver inte dyra kläder för att det är fint. Spara hellre de pengarna till fler blöjor, eller en ny vagn om den andra plötsligt går i sönder.

4) Öppna sparkonto åt ditt barn
Du kan välja att öppna ett sparkonto åt ditt barn, i ditt namn. På detta konto kan du sätta över en valfri summa av din lön varje månad. När du fått barn, har du även rätt att få barnbidrag för barnet. Du kan välja att använda hela barnbidraget till barnets omkostnader eller sätta in hela beloppet på barnets konto varje månad.

5) Spara i fond/ fonder
Här kan du sätta in ett valfritt belopp, som genom åren kan växa till större belopp utan att man behöver sätta in en summa varje månad. Detta är ett så kallat investeringssparkonto. Detta kan vara ett bra sätt att privatspara till ditt barn. När barnet sedan är 18 år, kan barnet/barnen själv/själva ta över pengarna. Kanske vill barnet gå på ett fint college utomlands, eller flytta hemifrån.

Bli först med att kommentera

Kommentera