Spara pengarna på banken

Vill du börja spara pengar är det på banken du ska göra detta! Det gamla goda knepet att lägga pengar i madrassen i sovrummet är förbi för länge sen, både för att det var en mycket otrygg plats att förvara pengar, men även för att beloppet aldrig kunde växa sig större av sig själv. Naturligtvis är det mycket längesedan som människor sparade pengar i madrasser. Det är dock inte lika länge sen som man valde vanliga privatkonton att spara i, istället för sparkonton med ränta.

Annons:
påmind ad bannerSpara pengarna på banken t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Det finns nästan ingen bank i Sverige som inte erbjuder sparkonton med ränta. När man talar om ränta i samband med sparande, så menar man att kunden (den som sparar) kommer att få ränta på alla sina pengar. Räntan kommer från banken, som tack för att du lånar ut dina pengar. Låter det knepigt? Du sparar ju pengar och vill inte låna ut dem? Lugn! Vi ska förklara precis hur det går till.

Så fungerar ett sparkonto

När du ansöker om ett lån från en långivare kommer lånet att medföra ränta. Räntan är ett belopp som läggs på ditt lån, som en avgift för att du får låna dessa pengar. Precis detsamma gäller med räntan i sparkontot, men här är det istället banken som lånar dina pengar och du får ta del av räntan. Dina pengar kommer aldrig att försvinna för att inte komma tillbaka.

Det finns två olika alternativ när man vill spara pengar på banken med hjälp av ett sparkonto. Du kan antingen välja att ha ett sparkonto med en rörlig ränta eller så väljer du en fast ränta. Precis som med allt annat så finns det för- och nackdelar med båda alternativen.

  • Fast ränta – Detta alternativ ger dig en garanti på att räntesatsen kommer att vara lika hög hela tiden. Du har dock inte möjlighet att plocka ut dina sparpengar när helst du önskar. Den trygghet som banken ger med fast ränta, ger banken också en trygghet i att kunna låna dina pengar under en tidsbestämd period.
  • Rörlig ränta – Med rörlig ränta betyder det att din sparränta kan komma att förändras. Den kan gå både upp och ned beroende på hur marknadsläget ser ut och hur stor konkurrensen på marknaden är. Fördelen med en rörlig ränta är dock att du kan ta ut dina pengar när helst du själv känner för det. Nackdelen är att banken kan besluta att ta bort räntan om marknadsläget kräver det.

Statlig insättningsgaranti

Vill du vara säker på att dina pengar är skyddade i sparkontot ska du välja ett konto med statlig insättningsgaranti. I Sverige gäller insättningsgarantin bara upp till 950 000 kronor, men detta gäller endast per konto. Det betyder att du kan öppna upp flera sparkonton på precis samma sätt, tjäna mer pengar och fortfarande ha dina pengar skyddade.

Enkelt förklarat kan man säga att insättningsgarantin fungerar som ett skydd för den som sparar. Alla de pengar som du sätter in på kontot är skyddade till den grad att du är garanterad att få tillbaka de belopp som du har satt in om banken skulle gå i konkurs.

Bli först med att kommentera

Kommentera