Spara till dina barn

De allra flesta föräldrar vill se till att deras barn har ett sparande. Det kan handla om ett sparande som barnet ska få tillgång till på sin 18 års dag eller ett sparande som t.ex. ska gå till kontantinsatsen av en egen lägenhet. Oavsett varför man väljer att spara till sitt barn så är ett sparande alltid rekommenderat. I denna text får du lära dig hur du enklast sparar ihop pengar till ditt barns framtid.

Annons:
påmind ad bannerSpara till dina barn t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Därför bör du spara till barnet

Det finns naturligtvis många anledningar till varför föräldrar väljer att spara pengar till sina barn. Genom att lägga undan pengar varje månad har ditt barn möjlighet att få en bättre start i vuxenlivet, t.ex. för att kunna ta körkort eller för att åka på en efterlängtad språkresa. Som förälder kan det vara svårt att veta vilket sparande som är bäst när man kanske bara är van att spara till sig själv eller till pensionen. Att sätta in pengar månadsvis på ett vanligt bankkonto är ett alternativ, men på ett sådant sätt får pengarna aldrig någon chans att växa av sig själv. De belopp som du sätter in är också de belopp som ditt barn kommer kunna ta ut och använda sig av.

Månadsspara i ett ISK konto

Ett ISK konto är det mest populära alternativet när man vill spara till sina barn. Förkortningen ISK står för investeringssparkonto och här kan du välja om du vill spara i aktier, fonder eller indexfonder. Fördelen med denna typ av konto är att det är kostnadsfritt att använda sig av, sen väljer du naturligtvis själv om du vill använda dig av kostnadsfria fonder att månadsspara i eller om du vill betala för varje värdepapper som du köper.

För att lyckas med ett månadssparande behöver man naturligtvis ha kunskap om hur fonder och aktier fungerar. Det finns ett flertal olika guider som lämpar sig bra för noviser, men du kan också tala direkt med din bank och förklara vad det är du vill åstadkomma. Många människor är rädda för den risk de tar när de investerar på detta sätt. Visst finns det alltid en risk med att månadsspara i fonder, men genom att välja en fond med mycket låg risk är chansen inte stor att du kommer att förlora. Dessvärre finns det ingen form av garanti som man kan luta sig emot. Många indexfonder följer t.ex. Stockholmsbörsens upp och nedgångar, vilket betyder att man får anpassa sig efter dessa.

Som förälder har du själv möjlighet att bestämma hur barnet ska kunna använda sig av sina pengar. Många föräldrar föredrar ett konto som är låst för barnet fram till dess att barnet fyller 18 år. Naturligtvis kan du själv bestämma i vilken ålder du vill att barnet ska få ta ut pengarna, eller om pengarna ska betalas ut till ditt barn månadsvis. Utöver detta har du som förälder även möjlighet att själv bestämma om du vill spara i barnets eget namn, i ditt namn eller om du ska använda dig av en kapitalförsäkring där barnet står som förmånstagare.

Bli först med att kommentera

Kommentera