Sparkonton med ränta

Har du funderat över hur du på ett smart och enkelt sätt kan optimera ditt sparande? Då har du hittat helt rätt. På den här sidan hittar du massor av effektiva tips på hur du exempelvis kommer igång med ditt sparande, hur du effektiviserar ditt sparande och varför det är en bra idé att spara pengar. Utöver en hel del information hittar du också handfasta tips på den här sidan.

Annons:
påmind ad bannerSparkonton med ränta t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Den här artikeln handlar om hur du på ett enkelt sätt ökar saldot på ditt bankkonto. Inte nog med att det är viktigt att spara pengar, det är minst lika viktigt att spara på rätt sätt. Nedan kan du läsa mer om sparkonton av olika slag och främst sparkonton med ränta.

Om sparkonton

De flesta banker erbjuder dig som kund att öppna ett sparkonto med bästa ränta av något slag. Oavsett om du vill spara lite eller mycket pengar samt oavsett hur länge du har planerat att spara. Det finns en hel djungel av varianter på olika sparkonton och olika banker har förstås olika erbjudanden kopplade till sina konton också.

Generellt är ett sparkonto ett bankkonto med ränta, annars kallas det för ett transaktionskonto. Men, det finns olika mycket ränta att vinna på ett sparkonto och villkoren skiljer sig mellan de olika alternativen. Exempelvis kan du få allt ifrån 0,05% till 1,4% i ränta. Lite beroende på hur mycket pengar du väljer att spara. Desto större ditt sparande blir så ökar också möjligheterna för dig att få bättre ränta. Om du sparar 15.000 kronor på ett konto med 0,05% ränta innebär det att du efter räntan har 15.750 kronor. Om du däremot har 1,4% i ränta så blir beloppet 17.100 kronor, så det gäller att välja ett konto med omsorg. Eftersom det dels skiljer sig mellan olika avtal, exempelvis hur lätt eller svårt du kommer åt dina pengar samt gällande räntan så är det bra att vara så påläst som möjligt.

Sparkonto med rörlig respektive fast ränta

Nästa fråga du stöter på i jakten på det ultimata sparkontot är om räntan ska vara rörlig eller fast. Det finns förstås olika för- respektive nackdelar med alla varianter och dessutom är det lite av en smaksak. Om ditt sparkonto har en fast ränta innebär det att du har samma ränta oavsett hur mycket pengar du har på ditt sparkonto och oavsett hur länge du har haft ditt sparkonto. Med en rörlig ränta så förändrats räntan över tid samt i vissa fall också i förhållande till hur mycket pengar du har hunnit spara ihop. De flesta banker som erbjuder en högre sparränta erbjuder den som rörlig ränta. Det vill säga, att den kan ändra sig över tid.

Vilken typ som egentligen är bäst är svårt att svara på, det beror helt enkelt på vad syftet med ditt sparande är och vad som passar dig bäst. Därför är det alltid både nödvändigt och avgörande att göra research innan du bestämmer dig. Dels kan du läsa mer på andra ställen här på sidan och dels finns det andra källor som jämför olika banker åt dig.

Bli först med att kommentera

Kommentera