Starta företag – skatter och beskattning

Starta företag – skatter och beskattning

Om du går i tankarna att starta ett eget företag krävs det att du har en hel del kunskap om allt ifrån registrering av företaget till skatter och beskattning. Denna del kan kännas diffus, speciellt om du inte har någon tidigare erfarenhet av egenföretagande. Hur hanterar du skatter, avgifter och moms när du väl har startat ditt företag?

Annons:
påmind ad bannerStarta företag – skatter och beskattning t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Vi går i denna artikel igenom alla begrepp du behöver ha koll på när det kommer till beskattning och avgifter för ditt företag.

Vad är beskattning?

Beskattning eller skatt är en avgift vi måste betala för offentliga utgifter. Skatt betalas på inkomst, tjänster och varor. Skatten på inkomst betalas till kommun, stat och region. Hur mycket skatt och vad för slags skatt vi betalar beror på vår anställning och om vi har eget företag eller inte. Om du ska starta eget företag har du ett flertal skatter och avgifter du behöver hålla lite extra koll på.

Skatt för aktiebolag

Bolagsskatt är den skatt du behöver betala för vinsten som företaget gått med under det gångna året. Denna skatt ligger på 20,6% för aktiebolag där ägaren av företaget beskattas för både den lön som utbetalas från själva aktiebolaget och den eventuella utdelningen på aktierna.

Skatt för enskild näringsverksamhet

Har du en enskild näringsverksamhet betalar du en skatt på vinsten som ditt företag gått med under året. Här betalar du en preliminär skatt varje månad som har samma belopp varje månad. Skatten stäms sedan av när din deklaration lämnas in och du kan ändra den preliminära skatten under årets lopp.

Handelsbolag och skatt

Skatt för handelsbolag liknar skatt för enskild näringsverksamhet i ett flertal anseenden, men här beskattas inte handelsbolaget för vinsten. Varje delägare beskattas istället för sin andel av den vinst som gjorts. Det som liknar enskild näringsverksamhet är att ni betalar en preliminär skatt varje månad med samma belopp och även detta stäms av när deklarationen lämnats in.

Om du vill veta ungefärligt hur mycket denna skatt kommer se ut för just dig och den typ av bolag du har så kan du använda dig av ett räkneverktyg på exempelvis Skatteverkets hemsida.

En annan god idé är att anlita en skattebyrå som hjälper företagare att betala rätt skatt. Då skattelagsstiftningen ständigt förändras kan det vara både svårt och tidskrävande att hänga med när någon lag ändras. Att istället överlåta detta ansvar till skatterådgivare gör att du kan känna dig säker på att ni inte missar någonting när det kommer till skattehantering.

Vad är moms?

Moms eller mervärdesskatt som det även heter är en skatt som betalas när vi alla köper varor av något slag. Momsen är i regel redan en del av priset och är därför ingenting du som privatperson behöver tänka på att betala extra för när du gör ett köp. Som egenföretagare behöver du dock deklarera och betala denna moms.

Om du har en verksamhet som innefattar att du antingen ska få tillbaka moms eller betala den behöver du vara momsregistrerad. Detta anmäler du till Skatteverket. Om ditt företag säljer tjänster i Sverige tar du ut en moms av dina kunder inkluderad i priset, som kallas för utgående moms.

När du sedan köper varor till ditt företag betalar du moms på dem, en ingående moms. Momsen behöver sedan redovisas i en momsdeklaration. Denna redovisning till Skatteverket visar på skillnaden mellan utgående och ingående moms och det är denna skillnad som du antingen kommer behöva betala eller få tillbaka vid deklarationen.

Bli först med att kommentera

Kommentera