Stora chanser för dig att sänka ditt elpris

Stora chanser för dig att sänka ditt elpris

Är du en av dem som anser att det kvittar vilket val av elbolag du gör, så blir det ändå samma elpris? Då har du kanske inte testat att genomföra noggranna jämförelser av el och elbolag via jämförelsesajt på nätet.

Annons:
påmind ad bannerStora chanser för dig att sänka ditt elpris t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

På dagens elmarknad finns det över 100 olika elbolag och självklart skulle det kräva mycket av ens tid om man själv skulle göra en jämförelse mellan alla. Först ska man veta hur man ska göra jämförelsen och sen vilka alternativ som är tillgängliga för en. Istället för att sitta med allt detta jobb själv, så kan du använda jämförelsesajter för elpriser på nätet som gör det åt dig.

Många jämförelser baseras på hur mycket el du använder per månad, vilket ger dig mer information om hur mycket de tar ut för varje kWh. Detta är ju den främsta kostnaden som är intressant, men det finns andra kostnader som kan påverka din månadskostnad. Vissa elbolag kan erbjuda ett lägre elpris, men istället tillägga kostnader som påslag eller en högre månadsavgift.

När du ska jämföra olika elleverantörer

Det finns elleverantörer som erbjuder dig en gratis gåva eller en kupong om du byter till dem och om du har tur, så kan det finnas ett elbolag som just nu har en särskild kampanj som du kan gynnas av. En kampanj kan även innebära ett rabatterat pris och då är det viktigt för dig att räkna på hur länge du kommer att få det priset och vad det senare blir.

När det gäller byte av elleverantör, så hjälper många av dem dig med att genomföra bytet. Då är det oftast som så att ditt nya elavtal påbörjas när ditt nuvarande avslutas, vilket kan vara bekvämt. Dock bör du först kontrollera hur lång bindningstid du har kvar på ditt nuvarande, innan du går med på ett sådant avtal.

Anledningen till att det är bra att regelbundet jämföra mellan olika elbolag är att elbörsen rör jämt och ständigt på sig, genom att det tillkommer nya elbolag och elavtal samt elpriser som snabbt kan både sjunka och öka. Om du binder upp dig på ett elavtal direkt efter ditt nuvarande, så kan det sluta med att du har bundit upp dig på flera år. Å andra sidan kan detta innebära en trygghet, men det kan också innebära att du går miste om bättre elpriser i framtiden.

Ibland får man ha lite is i magen

På nätet kan man ta del av olika artiklar eller privata omdömen om hur kunder har känt sig lurade. Antingen på grund av att de gick med på en kampanj, utan att få tydlig information om hur länge den gäller eller en marknadsföring som senare visade sig inte stämde med verkligheten. Därför är det bra att alltid noggrant läsa igenom villkoren.

Telefonförsäljare för olika företag jobbar dagligen med att ringa runt för att finna nya kunder och denna typ av marknadsföring har funnits på marknaden i många år. Elbolag är inget undantag och du kan mycket väl få samtal från elbolag som försöker få dig att byta leverantör. Flera av försäljarna har god kunskap, men alla har inte den bästa lösningen för just dig. Om du ändå går med på ett avtal via telefon, så kan det vara bra att känna till dina rättigheter.

Dock har du större möjlighet till att få ett bättre avtal om du gör en egen jämförelse och sen själv kontaktar det företaget som har gett dig de bästa svaren. Om du tar dig tid till att gå igenom alla detaljer och kanske även söka på nätet efter omdömen på det specifika elbolaget, så har du väldigt stor chans till att få ett mycket bättre avtal.

Fast eller rörligt pris

Något som många fastnar på är om man ska välja mellan fast eller rörligt elpris. Båda har ju stora fördelar och det är väldigt svårt att förutspå hur elpriset kommer att förändras i framtiden. Som med mycket annat så handlar det om tillgång och efterfrågan. Däremot kan elpriset påverkas av många andra saker, som i vilken del av landet man bor.

I allmänhet tror man att elpriset kommer att stiga i framtiden, så ett fast pris kan vara en bra idé. Om du däremot tror att elpriset kommer att sjunka i framtiden bör du välja ett rörligt avtal. Många konsumenter anser att det är en stor fördel med att veta hur mycket man kommer att betala varje månad, vilket man kan med fast pris. Fördjupa dig gärna mer om hur fast och rörligt elpris har varit gynnsamma, så kanske det blir lättare för dig hur du ska välja. I regel är det billigare med rörligt elpris, då ett fast pris blir högre på grund av att det utgör en större risk för elbolagen. Däremot är det rörliga elpriset enbart förmånligt så länge det inte sker några chockartade höjningar av elpriset på elbörsen.

Bli först med att kommentera

Kommentera