Svenskar spenderar miljarder på semesterresor – 4 tips för att hålla koll på semesterkassan

4 tips för att hålla koll på semesterkassan

Det ser inte ut som att den pågående inflationen eller kriget mellan Ukraina och Ryssland påverkar svenska folkets semestervanor. Enligt en ny undersökning lägger svenskarna hela 118 miljarder kronor på resor under året 2023. Det betyder att en svensk i genomsnitt spenderar 14 000 kronor på sin semester. Det är en betydligt högre siffra än för några år sedan, då motsvarande siffra låg på 115 miljarder kronor.

Många väljer all-inclusive hotell

Annons:
påmind ad bannerSvenskar spenderar miljarder på semesterresor – 4 tips för att hålla koll på semesterkassan t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Trots den ekonomiska situationen i världen är svenskarna väldigt måna om sin semester. Vi vill gärna unna oss lite extra när vi är lediga. Det är dock viktigt att anpassa sig efter sin budget och inte spendera pengar som man egentligen inte har råd med. Därför är det inte så konstigt att många svenskar föredrar att bo på all-inclusive hotell, där mat och dryck ingår i priset.

Flera dyra resmål i topp

När svensken ska välja resmål är Italien ett land som ligger i topp. Även längre resor som Hawaii ligger högt på listan. Många väljer idag att spara till en större resa istället för att göra många kortare resor. Det har också blivit populärare att stanna hemma i Sverige och semestra på hemmaplan.

Italien har redan sagt att de upplever sin dyraste sommar någonsin. Det är något du måste vara beredd på om du planerar en resa dit. Det finns många knep att ta till för att säkerställa att semesterkassan räcker.

Gör smarta val inför semester

Planering är A och O om du ska kunna hålla koll på din semesterkassa. Lägg upp en plan för transport, aktiviteter, mat, boende och shopping. Sedan kan du göra en uppskattning av hur mycket allt kommer att kosta. Du brukar kunna få resan till ett billigare pris om du är tidigt ute. Håll även utkik efter rabatter och andra erbjudanden för att komma billigare undan.

Gör en separat budget för semestern

För att undvika att hamna i en knepig situation bör du dela upp ekonomin i en semsterkassa och en hushållskassa. Varje månad kan du lägga undan en del av lönen och spara till din semester. Då riskerar du inte att missa några räkningar eller utgifter. Om du har ett separat sparkonto för semestern ser du också klart och tydligt vad du har för budet.

Läs på om din semsterort

Vill du spara pengar gäller det också att vara så påläst som möjligt. Oavsett vart i världen du ska kan du räkna med att det finns rekommendationer om allt från prisvärda restauranger till shopping. Du brukar även kunna läsa om vad du ska undvika. Då minskar du risken att råka ut för så kallade turistfällor där du betalar onödigt mycket pengar.

Du kan också spara mycket pengar genom att leva lite billigare. Om du har ett boende med kök kan du laga mat hemma några dagar. Det brukar vara betydligt billigare än att gå ut varje kväll. Du kan även ta med dig egen lunch och snacks till stranden istället för att köpa på plats.

Hyr ut din bostad på hemmaplan

Det är inte bara på själva semestern som du kan spara pengar. Ska du resa bort under en lite längre period kan du alltid hyra ut din bostad i Sverige. Om du bor i hyresrätt är det viktigt att du först kollar med din hyresvärd vad som gäller. Vill du inte själv lägga ner tid på att hitta en hyresgäst finns det företag som kan hjälpa till med det. Dels får du chansen att dryga ut semesterkassan med de pengar som du får ut i hyra, men det är också en möjlighet att hjälpa andra som behöver boende under en begränsad tid.

Bli först med att kommentera

Kommentera