Sveriges mest blankade aktier – 2022-05-24

Sveriges mest blankade aktier

Här är listan på Sveriges mest blankade aktier.

Listan innehåller kortapositioner som överstiger 0,5% av aktiekapitalet på reglerade marknader. Datat kommer från finansinspektionen.se och har bearbetats av oss på Ekonomistart.se

Siffrorna kan innehålla felaktigheter på grund av företagshändelser, så som nyemissioner och så vidare.

Att blanka en aktie innebär att sälja en aktie man själv inte är innehavare av vid försäljningstillfället och man får då en nettonegativ position i aktien. Säljaren lånar då, mot ersättning till ägaren, aktier som denne säljer i marknaden i tron att aktien står inför ett sjunkande pris på marknaden.

Enligt EU-förordning så har säljaren, när den uppgår till en viss mängd, skyldighet att rapportera sin affär. Och det är på dessa rapporter nedanstående siffror kommer från.

Blankningspositioner

Uppdaterad: 2022-05-24

NamnAndel blankadeFörändring
Scandic Hotels Group AB7,68%
Aktiebolaget Electrolux7,08%
Fingerprint Cards AB5,99%
Elekta AB (publ)5,77%
Mips AB5,42%
Thule Group AB5,16%
Aktiebolaget SKF4,92%
Securitas AB4,78%
Storytel AB (publ)3,02%
Sinch AB (publ)2,88%
SAS AB2,79%
Dometic Group AB (publ)2,74%
BICO Group AB2,71%
Intrum AB2,68%
Orexo AB2,51%
Avanza Bank Holding AB2,4%
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB2,26%
Oncopeptides AB2,15%
Boozt AB2,15%
Re:NewCell AB2,06%
G5 Entertainment AB (publ)1,99%
Hexatronic Group AB1,91%
BHG Group AB1,84%
Betsson AB1,83%
Powercell Sweden AB (publ)1,82%
ALM EQUITY AB1,73%
SSAB AB1,72%
H & M Hennes & Mauritz AB1,7%
CATENA MEDIA P.L.C1,63%
Modern Times Group MTG AB1,63%
Stillfront Group AB (publ)1,59%
Smart Eye Aktiebolag (publ)1,48%
BillerudKorsnäs Aktiebolag (publ)1,4%
Boliden AB1,25%
KINDRED GROUP PLC1,2%
Husqvarna AB1,18%
JM AB1,15%
Embracer Group AB1,08%
AUTOLIV, INC.1,06%
Storskogen Group AB (publ)1,02%
Lime Technologies AB (publ)0,94%
RugVista Group AB (publ)0,91%
Acast AB (publ)0,91%
Moberg Pharma AB (publ)0,83%
Trelleborg AB0,81%
CTEK AB (publ)0,79%
Svenska Handelsbanken AB0,79%
Hansa Biopharma AB0,77%
SAAB Aktiebolag0,73%
Calliditas Therapeutics AB0,69%
Telia Company AB0,69%
LeoVegas AB (publ)0,69%
Clas Ohlson Aktiebolag0,66%
Kinnevik AB0,62%
AcadeMedia AB0,61%
Byggmax Group AB0,52%
Corem Property Group AB0,51%
Loomis AB0,51%
VNV Global AB (publ)0,5%

 

Vad är blankning av aktier?

Men vad innebär då egentligen blankning av aktier? För en person som inte tidigare har särskilt stor kunskap om den finansiella marknaden, kanske blankning av aktier, inte är någonting som man börjar med direkt. Blankning av aktier kräver en viss kunskap och för en god avkastning, är det även viktigt att du är mer insatt I marknaden. Detta för att du helt enkelt ska kunna göra ett bra val.

Blankning av aktier gör att du kan tjäna pengar på aktien, även fast du enligt papperen inte äger den. Genom att ta upp en blankningsposition, lånar man aktier på marknaden som man i sin tur inte äger, men fortfarande kan tjäna pengar på.

Du tjänar pengar på din aktie när den sjunker i värde, efter att du har sålt dem och senare kan köpa tillbaka på dem till ett billigare pris.

Vad är skillnaden mellan CFD-trading och blankning av aktier?

CFD-trading är en lite nyare form av aktiehandel. Detta innebär att man spekulerar med aktier som man själv inte behöver investera i. Beroende på hur bra man spekulerar, betalas vinsten ut på detta.

Istället för den traditionella metoden, där man inhandlar aktier man tror på och sedan hoppas att aktierna ska öka i värdet. När man handlar med CFD-aktier, kan man göra vinster även när aktien går ner i värde, om du har spekulerat rätt vill säga.

Blankning av aktier innebär att man säljer aktierna, då man spekulerar att de ska sjunka i värde. Aktierna köps sedan åter tillbaka, för ett förhoppningsvis lägre pris. Detta innebär då att man har gjort en vinst. Så de är både väldigt snarlika, men fungerar på lite olika sätt.

Finns det några risker med blankning av aktier?

Att handla med aktier, oavsett form är en risk. Du kan göra både stora vinster och stora förluster, vilket är någonting som du alltid måste ha i åtanke. Även blankning av aktier är en väldigt riskfylld del av den finansiella marknaden och du kan även behöva räkna med att gå in med en större summa pengar om aktierna du handlar med ökar markant i värde.

När du blankar med aktier, lånar du i princip aktierna från någon som redan äger dem. Detta innebär då att du någon gång, beroende på inköpskravet måste lämna tillbaka dem. Om återköpspriset är lägre än när du från början tillhandahöll aktierna, gör du en vinst. Där vinsten baseras på skillnaden mellan återköpspriset och det pris du köpte dem för från början.

Skillnaden mellan en oäkta och en äkta blankning

Det finns två olika former av blankade aktier. Dels de äkta aktierna, där man skickar in avtal sin till bank eller mäklare. Detta avtal innefattar ramavtalet och de förpliktelser som gäller mellan köparen och den som lånar ut aktierna. För att kunna genomföra en så kallad äkta blankning, krävs det i de flesta fallen även att ett kreditavtal skickas in.

När det kommer till en oäkta blankning gäller dock inte samma krav. Oäkta blankning innebär att man säljer eller köper aktier man inte äger, utan att ett aktielån inrättas. Denna form av blankning är dock inte tillåten i Sverige, då man i enlighet med Finansinspektionens regler har en anmälningsskyldighet.

Vi hoppas att du med denna artikel har fått en bättre förståelse om vad blankning av aktier innebär. Ladda ner en demoversion för att få en bättre inblick och sedan kan du lägga upp en finansiell plan.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*