Sveriges mest blankade aktier – 2021-12-04

Sveriges mest blankade aktier

Här är listan på Sveriges mest blankade aktier.

Listan innehåller kortapositioner som överstiger 0,5% av aktiekapitalet på reglerade marknader. Datat kommer från finansinspektionen.se och har bearbetats av oss på Ekonomistart.se

Siffrorna kan innehålla felaktigheter på grund av företagshändelser, så som nyemissioner och så vidare.

Att blanka en aktie innebär att sälja en aktie man själv inte är innehavare av vid försäljningstillfället och man får då en nettonegativ position i aktien. Säljaren lånar då, mot ersättning till ägaren, aktier som denne säljer i marknaden i tron att aktien står inför ett sjunkande pris på marknaden.

Enligt EU-förordning så har säljaren, när den uppgår till en viss mängd, skyldighet att rapportera sin affär. Och det är på dessa rapporter nedanstående siffror kommer från.

Blankningspositioner

Uppdaterad: 2021-12-04

NamnAndel blankadeFörändring
Fingerprint Cards AB8,16%
Scandic Hotels Group AB6,63%
Oncopeptides AB4,58%
Elekta AB (publ)4,02%
Electrolux, AB ser. B3,74%
Intrum AB3,42%
G5 Entertainment AB (publ)3,18%0,08 föregående 3,1% (2021-11-30)
CANTARGIA AB3,04%
Stillfront Group AB (publ)2,84%
Clas Ohlson Aktiebolag2,64%
Hoist Finance AB (publ)2,63%
Boozt AB2,52%
Orexo AB2,51%
Betsson AB2,49%
LeoVegas AB (publ)2,14%0,09 föregående 2,05% (2021-12-02)
Axfood AB1,83%
Hansa Biopharma AB1,8%
ALM EQUITY AB1,73%
CATENA MEDIA P.L.C1,62%
H & M Hennes & Mauritz AB1,47%
Storytel AB (publ)1,45%
Mycronic AB (publ)1,37%
KAMBI GROUP PLC1,35%
Byggmax Group AB1,35%
SAS AB1,26%
SAAB Aktiebolag1,24%
Kancera AB1,18%
Instalco AB1,04%
AUTOLIV, INC.1,03%
BHG Group AB1,03%
Soltech Energy Sweden AB (publ)1,02%
Spectrumone AB (publ)1,01%
Lime Technologies AB (publ)0,94%
RugVista Group AB (publ)0,91%
Calliditas Therapeutics AB0,89%
EOLUS VIND AB0,87%
Moberg Pharma AB (publ)0,83%
BillerudKorsnäs Aktiebolag (publ)0,83%
Modern Times Group MTG AB0,82%
Munters Group AB0,79%
Embracer Group AB0,78%
Aktiebolaget SKF0,78%
Telia Company AB0,78%
Powercell Sweden AB (publ)0,78%
Husqvarna Aktiebolag0,75%
Attendo AB (publ)0,74%
KINDRED GROUP PLC0,72%
Dometic Group AB (publ)0,71%
Climeon AB (publ)0,71%
Mekonomen Aktiebolag0,7%
Loomis AB0,69%
Getinge AB0,68%
Tobii AB0,66%
Tele2 AB0,6%
Smart Eye Aktiebolag (publ)0,6%
BICO Group AB0,59%
Bulten AB0,59%
Skanska AB0,57%
Essity Aktiebolag (publ)0,56%
Pierce Group AB (publ)0,56%
Acast AB (publ)0,52%
Corem Property Group AB0,51%
Paradox Interactive AB (publ)0,51%

 

Vad är blankning av aktier?

Men vad innebär då egentligen blankning av aktier? För en person som inte tidigare har särskilt stor kunskap om den finansiella marknaden, kanske blankning av aktier, inte är någonting som man börjar med direkt. Blankning av aktier kräver en viss kunskap och för en god avkastning, är det även viktigt att du är mer insatt I marknaden. Detta för att du helt enkelt ska kunna göra ett bra val.

Blankning av aktier gör att du kan tjäna pengar på aktien, även fast du enligt papperen inte äger den. Genom att ta upp en blankningsposition, lånar man aktier på marknaden som man i sin tur inte äger, men fortfarande kan tjäna pengar på.

Du tjänar pengar på din aktie när den sjunker i värde, efter att du har sålt dem och senare kan köpa tillbaka på dem till ett billigare pris.

Vad är skillnaden mellan CFD-trading och blankning av aktier?

CFD-trading är en lite nyare form av aktiehandel. Detta innebär att man spekulerar med aktier som man själv inte behöver investera i. Beroende på hur bra man spekulerar, betalas vinsten ut på detta.

Istället för den traditionella metoden, där man inhandlar aktier man tror på och sedan hoppas att aktierna ska öka i värdet. När man handlar med CFD-aktier, kan man göra vinster även när aktien går ner i värde, om du har spekulerat rätt vill säga.

Blankning av aktier innebär att man säljer aktierna, då man spekulerar att de ska sjunka i värde. Aktierna köps sedan åter tillbaka, för ett förhoppningsvis lägre pris. Detta innebär då att man har gjort en vinst. Så de är både väldigt snarlika, men fungerar på lite olika sätt.

Finns det några risker med blankning av aktier?

Att handla med aktier, oavsett form är en risk. Du kan göra både stora vinster och stora förluster, vilket är någonting som du alltid måste ha i åtanke. Även blankning av aktier är en väldigt riskfylld del av den finansiella marknaden och du kan även behöva räkna med att gå in med en större summa pengar om aktierna du handlar med ökar markant i värde.

När du blankar med aktier, lånar du i princip aktierna från någon som redan äger dem. Detta innebär då att du någon gång, beroende på inköpskravet måste lämna tillbaka dem. Om återköpspriset är lägre än när du från början tillhandahöll aktierna, gör du en vinst. Där vinsten baseras på skillnaden mellan återköpspriset och det pris du köpte dem för från början.

Skillnaden mellan en oäkta och en äkta blankning

Det finns två olika former av blankade aktier. Dels de äkta aktierna, där man skickar in avtal sin till bank eller mäklare. Detta avtal innefattar ramavtalet och de förpliktelser som gäller mellan köparen och den som lånar ut aktierna. För att kunna genomföra en så kallad äkta blankning, krävs det i de flesta fallen även att ett kreditavtal skickas in.

När det kommer till en oäkta blankning gäller dock inte samma krav. Oäkta blankning innebär att man säljer eller köper aktier man inte äger, utan att ett aktielån inrättas. Denna form av blankning är dock inte tillåten i Sverige, då man i enlighet med Finansinspektionens regler har en anmälningsskyldighet.

Vi hoppas att du med denna artikel har fått en bättre förståelse om vad blankning av aktier innebär. Ladda ner en demoversion för att få en bättre inblick och sedan kan du lägga upp en finansiell plan.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*