Tips på att hålla kostnaderna nere inför julen

Håll kostnaderna nere i jul!

Håll kostnaderna nere i jul! – Även om julen är en glädjespridande högtid med ljus, klappar och god mat, går det inte att påstå att julen är en särskilt billig högtid. För många gäller det att spara under ett helt år för att kunna inhandla allting som behövs och för att kunna uppfylla barnens gedigna önskelistor.

Annons:
påmind ad bannerTips på att hålla kostnaderna nere inför julen t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Men det behöver faktiskt inte bli en sådan dyr historia. Det går att hålla kostnaderna nere under jul med hjälp av några enkla och smarta tips. Att hålla ner kostnaderna inför julen handlar inte om att göra stora uppoffringar och stryka saker från din lista. Det handlar om att vara kreativ och använda vad du redan har, i största möjliga mån.

Ha lite pengar över i januari för en mysig helg med skidor och varm choklad, eller för att du ska ha råd att besöka de nära och kära som du inte kunnat se under julen. I denna artikel ger vi dig tips på hur du kan hålla kostnaderna nere inför julen!

Planera och sätt en budget

För att du ska kunna ha mer pengar över till julen och för alla julinköp som måste göras är budgetering en viktig del. Genom att sätta en budget som du kan hålla dig till kan du spara massor av pengar.

Att handla i butiker kan vara ganska stressigt och onödiga spontanköp är vanligare när man befinner sig i mer hektiska miljöer. Att redan komma förberedd till butiken gör dels att du sparar en hel del tid, men även att du i förväg kan kolla upp vilka artiklar som är nedsatta och skapa en planerad inköpslista som faller inom din budget.

Besök flera butiker

Du kan spara en hel del pengar om du gör dina inköp i flera olika butiker, istället för att hålla dig till en. Framförallt för måltider och julmiddagen kan matberget i korgen växa snabbt om du inte är aktsam. Om du planerar vilka produkter du ska köpa vart, kan du pressa ner priserna och handla där det är billigast.

Ha också i åtanke att du handlar för sällskapet så du inte köper mer än du behöver. Det finns nog ingen högtid som genererar mer matsvinn än just julen, så planera dina inköp noggrant för att du ska slippa slänga mat och därmed även slänga dina pengar i sjön.

Laga så mycket du kan själv

Att köpa färdig skinka och tillbehör till julbordet kan verka lockande. Men faktum är att det oftast blir dyrare än att göra till exempel egna köttbullar, bröd, kakor eller risgrynsgröt. De flesta maträtter är inte särskilt svåra att göra, det krävs endast att du lägger lite mer tid på att förbereda allting dagen innan jul.

Att göra egen snaps eller till och med julöl har växt i popularitet. Om du gärna tar en liten julsnaps till måltiden eller avnjuter en god kall öl, kan du spara massor av slantar på att göra din egna smaksättning av snaps, öl eller vin. För att liva upp stämningen en aning, kan du välja ut en passande snapsvisa som ni kan sjunga under dagen. Ett härligt jultema blir perfekt och snapsvisor är dessutom helt gratis!

Julklappar – allting behöver inte köpas nytt

Att inhandla julklappar kan vara väldigt stressigt och påkostat om du vill uppfylla allas krav och följa önskelistorna till punkt och pricka. Men ha i åtanke, att allting faktiskt inte behöver köpas nytt. Skidutrustning, leksaker, kläder och sporttillbehör kan köpas på auktionssajter, loppmarknader och genom att inhandla skyltexemplar kan du köpa samma modell, till ett betydligt lägre pris som passar din budget bättre.

Genom att jämföra olika hemsidor kan du även göra bättre inköp av julklappar. Priset kan skilja sig markant mellan olika hemsidor, för exakt samma produkt och varumärke. Så att jämföra hemsidor kan göra att du sparar pengar.

Vad gäller julklappar är det alltid kul att ge bort en personlig gåva. Kanske någonting som du har gjort själv? Istället för en julblomma kanske du istället kan ge bort hembakat bröd eller hemmagjord glögg? En hemmagjord present kommer definitivt att uppskattas.

Var kreativ med vad du har hemma

Att hålla nere kostnaderna genom att använda vad du har hemma ger dig många fördelar. Du kan dels ge bort en mer personlig gåva och kan även stolt ge bort en julklapp eller pynta i hemmet med miljön i fokus. Du kan till exempel till julkaffet sjunga härliga glöggvisor och skapa ett fint glögghäfte. Du kan sedan varva dina egna sånginsatser med jullåtar från Spotify eller Youtube.

Om du är trött på ditt gamla pynt, kan du med några enkla knep väcka liv i pyntet igen. Ta tillbehör som du har hemma och klipp och klistra för att ge pyntet en ny känsla och helhet.

Genom att vara ute i god tid, kan du spara både tid och pengar då saker oftast blir dyrare ju närmare julen man kommer. Detta gäller allting från julmat till klappar. Så se till att gå till butiken så snart du kan för att införskaffa allting du behöver. Gör en lista och du kan shoppa vad du verkligen behöver!

Bonus: En helt gratis juleld i öppen spis

Bli först med att kommentera

Kommentera