Vad är CFD-trading?

Vad är CFD-trading?

CFD-trading är någonting som blir allt mer populärt på den finansiella marknaden. Men den skiljer sig dock markant från traditionell aktieinvestering eller fondsparande. Så vad är då egentligen CFD-trading och vad ska man tänka på, om man vill vara en del av denna marknad?

Vad innebär CFD-trading?

Annons:
påmind ad bannerVad är CFD-trading? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Inom CFD använder man contract for difference, där CFDs är ett instrument som gör att du kan spekulera på den finansiella marknaden, vad gäller aktier, råvaror, valuta och index. Detta utan att du behöver investera i tillgången. Det är därmed en stor skillnad från när man handlar med aktier eller fonder.

Så hur kalkyleras vinsten och hur fungerar CFD-trading? När du ingår ett avtal, vilket ingår när du köper eller säljer ett CFD-kontrakt kan du spekulera huruvida prisrörelsen ska se ut. Tror du att värdet kommer höjas eller sänkas? Beroende på hur du har spekulerat, ser din vinst eller förlust olika ut.

Om du till exempel tror att aktien Spotify kommer att höjas, köper du en aktie-CFD. Om du har spekulerat rätt och du tror att aktien kommer att öka i värde, går du med vinst. Motsatsen om prisrörelsen går i motsatt riktning.

Finns det någon skillnad mellan CFD-handel och CFD-trading?

När du sätter dig in i vad CFD innebär och hur du köper och säljer aktie-CFD, kommer du direkt att anse att CFD-handel och CFD-trading är samma sak. För ett ovant öga, kan dessa begrepp dock komma att förvirra en aning. Termen handel används för CFD-trading på den svenska aktiemarknaden, medan CFD-trading är den internationella termen.

Tre olika användningsområden

Inom CFD-trading är det framförallt tre olika användningsområden och begrepp som är viktigt att ha i åtanke och god kännedom om, för att kunna utföra goda spekulationer.

Handel med hävstång

CFD kan användas inom handel med hävstång, vilket innebär att du kan få en större exponering till skillnad mot hur mycket du har satsat. Detta kan öka risken, men är ett bra val om du har mindre kapital att röra dig med.

Hedging

Ett defensivt syfte inom CFD-trading, vilket innebär att man neutraliserar kursrörelser för att balansera ut en CFD-aktie man redan har investerat i.

Handel

En kombination av de aktier man kan välja att investera i, tillsammans med CFD-kontrakt.

CFD-trading är en nätbaserad handel inom den finansiella marknaden och innefattar, som all annan form av finansiell investering en del risker. För att kunna handla mer säkert, kan du nyttja någon av plattformarnas demoversion, vilket gör att du kan få en förbättrad inblick och lära dig med om CFD-trading innan du börjar slutföra dina spekulationer.

Bli först med att kommentera

Kommentera