Vad är en fondrobot?

Vad är en fondrobot?

En Fondrobot, eller robotrådgivare som det också kallas, är en ganska ny företeelse på marknaden. Det är ett verktyg som ska göra det enklare för dig att spara i fonder. Vissa fondrobotar fokuserar bara på en fond, medan andra sprider dina investeringar i flera olika fonder. Normalt får du svara på ett antal frågor innan för att du ska kunna få en anpassad portfölj. Läs vidare för att få reda på mer om hur en fondrobot kan hjälpa dig med ditt sparande.

Ett bra alternativ för dig med ont om tid

Annons:
påmind ad bannerVad är en fondrobot? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Många experter säger att nyckeln till att lyckas med investeringar är att vara påläst och sprida ut dina risker, men det är inte alla som har tid att sätta sig in i olika aktier och alternativ. En fodrobot gör allt detta åt dig. Det enda du behöver göra är att bestämma hur mycket pengar du ska investera. Det är alltså ett alternativ för den som inte har tid eller ork att leta upp bra investeringar på egen hand.

Det finns en hype kring robotrådgivare

Det pratas mycket om fondrobotar bland investerare just nu och många är nyfikna på att prova. Många företag marknadsför sig genom att säga att de använder den senaste AI-tekniken. Det är dock svårt att hitta bevis på om de verkligen kan ge större avkastning än den som investerar på egen hand. Vissa experter säger att du lika gärna kan använda ett filter som sorterar ut relevanta investeringar åt dig.

Har inte samma verktyg som en ekonomisk rådgivare

En av de stora nackdelarna med en fondrobot är att den aldrig kan analysera din ekonomi på samma sätt som en mänsklig rådgivare. Du måste dock tänka på att din bankman också tänker på bankens bästa när de ger dig råd om lån. Man kan alltså argumentera om vilket alternativ som faktiskt är det bästa.

Läs på lite om investeringar på egen hand

Även om det låter väldigt praktiskt med en fondrobot lönar det sig nästan alltid att läsa på lite själv. Du behöver faktiskt inte kunna så mycket för att börja investera i långsiktiga fonder. Idag finns det dessutom många forum och grupper på nätet där du kan få råd och tips. Det är också viktigt att komma ihåg att det aldrig finns några investeringar som är 100 % säkra. Det finns alltid en risk att förlora pengar, oavsett hur mycket du läser på innan eller om du använder en robot.

Är en fondrobot verkligen värd sitt pris?

Det är svårt att säga om en fondrobot är värd sitt pris eller inte. Många gånger beror det på hur mycket du är beredd att investera och vad du har för mål med ditt sparande. Det enda som står klart är att det är ett verktyg som gör det enkelt att investera.

Är du redan aktiv som sparande och har en del kunskap om aktier och fonder ser du förmodligen väldigt lite värde i dessa robotar. De gör nämligen inget som du inte kan göra själv. De tar dessutom ut en extra avgift som du istället kan lägga på annat.

Om du däremot är nybörjare på fonder kan det vara skönt att ta hjälp av en fondrobot. Då kan de faktiskt potentiellt ge dig högre avkastning än vad du själv hade lyckats med.

Så hittar du den bästa fondroboten

Idag finns det många olika fondrobotar på marknaden och det kan vara svårt att se vilken som är den bästa. Därför är det bäst att jämföra de olika alternativen utifrån vilken som matchar dina förutsättningar och mål. En sak som kan skilja sig åt är hur mycket pengar du måste sätta in för att komma igång. Det är ofta relevant om du har en mindre budget. Du kan även behöva testa en robot för att se om du tycker det är värt pengarna.

Bli först med att kommentera

Kommentera