Vad är ett konsumentlån?

Det finns många olika lån i Sverige och konsumentlån är ett av dem. De är inte alla som vet vad ett konsumentlån är och vad det innebär. Därför kommer denna artikel reda ut detta.

Ett konsumentlån är ett lån där summan går upp till 350.000 kr. Lånet kan du använda till vad du vill. Behöver du betala räkningar eller bara vill skämma bort dig själv med en resa, är detta lånet för dig. Det gör att denna typen av lån kan kännas som en stor frihet för dig som låntagare.

Trots att det kan vara en stor frihet för konsumenten att ta ett konsumentlån. Kan bankerna lägga på extrakostnader, vilket gör att kostnaden som ska betalas tillbaka, blir större än vad man först tänkt. Oftast finns denna extrakostnad presenterad i lånet så att man kan se alla summor innan man bestämmer sig för vilket lån som är bäst. Trots att det är enkelt att ta detta lån, är det ändå några saker man ska tänka på innan man bestämmer sig.

1) Behöver du verkligen detta lån
Att låna pengar kan verka enkelt, men att låna när man egentligen inte behöver det, är onödigt. Det kan sätta dig i stora skulder och frågan är om det är värt det i slutändan. Har du akuta räkningar som du inte kan betala, kan detta lån hjälpa dig. Att låna för att ha råd med ett par skor, är däremot onödigt.

2) Har du råd med ditt lån
Det är visserligen gratis att låna pengar men du bör ändå se över din ekonomi för att se om du kommer ha råd att betala tillbaka lånet med ränta vid senare tillfälle. Det är ingen rekommendation att behöva ta fler lån för att ha råd att betala tillbaka det första lånet.

3) Jämför priserna för att få det bästa lånet
Konsumentlånet är ett lån som flera olika banker erbjudet. Då alla har olika erbjudanden är det upp till dig att jämföra och förhandla fram det bästa lånet för din ekonomi.

4) Var ute i god tid
Som med mycket annat i livet, är det viktigt att vara ute i god tid. Då det tar lång tid för långivaren att bevilja lånet, bör du som låntagare tänka över punkt 1 och 2. Om du själv har en deadline för en viktig räkning, är det ännu viktigare att vara ute i god tid. Bankerna gör nämligen en kreditkoll på dig som låntagare, och det kan ta lång tid. Det kan även ta lång tid att förhandla och hitta bästa lånet för dig.

Hur kan du då veta om du har fått bästa lånet? nedan följer kort information för hur du ska tänka för att komma fram till svaret på denna fråga.

1) Ju större säkerhet i lånet du har, desto mindre blir räntan. Ett lån med en större säkerhet har en lägre ränta än vad ett lån utan säkerhet har. Säkerhet i lån kan exempelvis vara pant i en bostadsrätt.

2) Då lånet oftast ska vara långsiktigt är det bra att ha ett lån med effektiv ränta. Den effektiva räntan visar ett låns totala summa med extra avgifter inräknade. Ett lån med hög ränta är oftast en dålig idé att ta, då det är ett sätt att skjuta fram betalningen, vilket kan bli väldigt dyrt för låntagaren. Därför är ett lån med låg ränta bäst.

Bli först med att kommentera

Kommentera