Vad är momsregistreringsnummer?

Vad är momsregistreringsnummer?

Momsregistreringsnummer – När du startar ett företag så är det mycket att tänka på. Inte minst närd et kommer till pappersarbetet och du kommer att bli förvånad över hur lång tid det tar att sätta sig in i alla lagar och regler som behöver följas. Du ska inte bli avskräckt dock utan du kommer att komma in det så småningom och lära dig allt du behöver att veta. Sedan så går allt mycket lättare. En sak som definitivt kommer att ge dig huvudbry är det här med moms. Det vi betalar som privatpersoner och som företag är inte samma. Ibland ska företag betala moms och ibland inte. Det är förvirrande minst sagt. När du köper och säljer varor som företag så kommer du att behöva uppge ditt momsregistreringsnummer, även kallat VAT-nummer, och då är det bra att ha koll på vad det är för något.

Annons:
påmind ad bannerVad är momsregistreringsnummer? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Momsregistreringsnummer är ett unikt nummer just för ditt företag som du kommer att få från Skatteverket när du startar ett företag. Har du en internationell business så kommer du att stöta på det engelska ordet vilket är VAT. Du måste ange detta momsregistreringsnummer på alla dina fakturor så snart kommer du att kunna det utantill. Hur momsregistreringsnummer ser ut kan skilja sig lite beroende på vilket slags företag du har men det skrivs alltid obrutet och i en följd. Alltså inga bindestreck eller liknande utan bara siffror. har du inte med ditt momsregistreringsnummer på en faktura eller kvitto säger faktiskt lagen att det inte är en giltig faktura eller kvitto. Så glöm absolut inte att sätta dit det på dina fakturor. Annars kanske du inte får något betalt.

Internationella momsregistreringsnummer heter som sagt VAT och de är uppbyggda på i stort sett samma princip. Ett VAT börjar alltid med landskoden och därför kommer du att kunna se varifrån företaget kommer på deras VAT-nummer. Sveriges landskod är 46.

Hur fungerar moms?

Moms kallas också mervärdesskatt men jag kommer att fortsätta att skriva moms för enkelhetens skull. Du måste vara momsregistrerad på Skatteverket och för att vara det behöver du ha ett företag. När vi betalar för varor och tjänster så betalar vi alltid moms men du som har företag kan dra av momsen som det heter. Det betyder att man inte behöver betala för den sista procentsatsen. Hur mycket moms du ska betala beror på vilket område du är verksam inom. Det vanliga är att momsen ligger på 25% men det kan skifta mycket och vissa branscher är till och med momsfria såsom sjukvården till exempel.

När du har ett företag så kommer du att ha både ingående och inkommande moms. Detta för att du kommer att köpa in tjänster och/eller varor samtidigt som du producerar någonting som en tjänst och /eller vara. Beroende på om du får mest moms in eller ut så kan du få pengar tillbaka på deklarationen. Detta är krångligt och det kan vara en god idé att anlita en revisor för att hjälpa till med detta. I alla fall om du är i starten av din karriär.

Bli först med att kommentera

Kommentera