Vad är skälig hyra?

Vad är skälig hyra?

Vad är skälig hyra? – Bor du i hyresrätt så har du inte så mycket att säga till om när det kommer till hur mycket du ska betala men det finns ändå lagar och regler som avgör hur mycket hyresvärden får ta i hyra. Det hade inte varit hållbart om det hade varit helt fritt för då hade bostadssegregationen varit ännu värre än vad många säger att den är. Reglerna anger hur mycket man får ta i andrahandsuthyrning och hur mycket som värdar får ta ut i hyra. Det är inte samma regler för bostadsrätter som för hyresrätter så kolla upp beroende på vad du bor i.

Reglerna ändras ibland

Annons:
påmind ad bannerVad är skälig hyra? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Precis som med alla andra regler så ändras dessa regler ibland. Sedan 2013 är det samma regler dock då det var senaste gången som de ändrades. Den gången gjordes reglerna om så att det blev lite lättare att ta ut en högre hyra än vad det tidigare hade varit. Tidigare så skulle hyran enbart motsvara bruksvärdet på bostaden men så är det inte längre. Nu är det tillåtet att tjäna lite pengar på sin uthyrning. Det som är genomgående gör reglerna både för bostäder och hyresrätter är att hyran ska vara skälig. Det finns vissa begrepp som vi måste kunna för att reda ut det här.

Kapitalkostnad är den årliga avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Den brukar vara på ungefär 4%. Det finns också något som heter driftkostnad och det är utgifter för alt som du förbrukar i bostaden. Det är alltså el, vatten, avgift till bostadsrättsförening och så vidare. Det är även möjligt att lägga till slitage för eventuella möbler i bostaden när du hyr ut. Dessa begrepp behöver du kunna för att räkna ut en skälig hyra.

Hur räknar du ut skälig hyra för bostadsrätt?

Plussa ihop kapitalkostnaden med bostadens driftkostnad. Är lägenheten helt möblerad så får du multiplicera med 1.15 för att få med slitage på möbler. Med denna ekvation kan du räkna ut hur mycket en skälig hyra för en bostadsrätt är. Vi tar ett exempel. Din bostad är värderad till 1 000 000. Din månadsavgift är 2500 och driftkostnaderna är 600 varje månad. Du vill hyra ut den möblerad så då läggs 15% på hyreskostnaden. Det ger en skälig hyra för att hyra ut denna bostad på 7300 ungefär. Det finns verktyg för att räkna ut detta på nätet där du kan lägga in dina egna siffror.

Skälig hyra för hyresrätt?

ska du hyra ut en hyresrätt så får du inte göra samma förtjänst som du annars hade gjort. Du får bara ta ut hyra för de fasta avgifter och driftkostnad som du själv betalar. Det finns några saker att ta i beaktning dock. Du kan fortfarande lägga till för möbler om du hyr ut den möblerad. Det är 15% även i detta fallet. Det finns ingen klar gräns för hur mycket extra du får ta ut i hyra men man brukar nästan alltid räkna med 15%. Du får även ta ut en liten extra förtjänst om det är du som står för alla driftkostnader. Det blir som ett extra jobb och därför får du ta ut lite extra. Hur mycket är inte heller klarlagt dock.

Ska du bara hyra ut en del av din bostad, som ett rum, finns det gränser för hyran där också. Det är egentligen samma uträkning som för hyresrätt och det är för att även den hyran ska vara skälig. Du får inte ta för hela lägenheten utan bara den del av lägenheten som den inneboende använder.

Är det någon som hyr ut med oskäliga hyror så går det att anmäla och få ner hyran.

Läs också:

Oförändrade hyror i nyproducerade hyreslägenheter 2020

Bli först med att kommentera

Kommentera