Vad betyder Sharpkvoten?

Vad betyder Sharpkvoten?

Inom ekonomin finns det allt som oftast många svåra begrepp som är lätta att förlora sig själv i som nybörjare. Det är ord som courtage, obligation, ränta, räntefond, fonder och Sharpekvot. Det sistnämnda är det vi sak fokusera på i den här artikeln och jag hoppas att du efter att ha läst denna artikel kan känna dig lite mer påläst och kanske även förklara för andra vad sharpekvot är för något. Ekvationen är uppkallad efter ekonomen med samma namn, William F. Sharpe. Han fick senare Nobelpriset i ekonomi.

Ett mått för att jämföra

Annons:
påmind ad bannerVad betyder Sharpkvoten? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Sharpekvot är egentligen inget annat än ett mått för att kunna jämföra portföljer mot varandra. En portfölj är det man kallar alla dina aktier. Har du flera stycken olika aktier så är det dessa som ingår i din aktieportfölj. Sharpekvoten används då för att tala om för oss hur bra dina aktier har gått. En hög sharpekvot betyder att det har varit väldigt hög avkastning i förhållande till den risk man har tagit. En låg sharpekvot tyder på på motsatsen.

För att komma fram till sharpekvoten så är det en ganska enkel ekvation som används. Du tar hela aktieportföljens avkastning och sedan minus den riskfria ränta du betalar. Det är sharpekvoten. Avkastning är det du får betalt från aktierna. Det du tjänar helt enkelt på att ha pengarna i aktier.

När är det en bra sharpekvot?

När något är bra eller inte beror på den som äger aktierna, det är du som bestämmer när din avkastning och din sharpekvot är bra. Vissa kommer att vara nöjda med en låg men säker sharpekvot medan andra vill riskera mer och således också vinna, eller förlora mer. Oavsett så går det att säga att ju högre sharpekvot desto bättre. Det visar att du å har tjänat mer pengar i förhållande till vad du har riskerat.

För att inte riskera för mycket och inte lägga alla äggen i samma kartong så är det bästa du kan göra att sprida ut dina risker. Det kommer göra att risken att du blir bankrutt eller i alla fall förlorar stor del av dina tillgångar sjunker drastiskt. Det är också ett bra sätt att få en stabil sharpekvot för att din aktieportfölj kommer att svänga mindre och vara mer stabil. Har du få aktier så är du väldigt känslig för kanske ett företags med- eller motgångar medan du med en bredare aktieportfölj kan sitta lugnt om ett företag går ner för ett annat kommer då gå upp.

Bli först med att kommentera

Kommentera