Vad betyder SWIFT och hur används det?

Vad betyder SWIFT

SWIFT, IBAN och BIC är begrepp som hör hemma i bankvärlden. De har att göra med internationella betalningar mellan olika banker eller bankkonton oavsett om det är från, eller till, utländska konton. Både privatpersoner och företag använder IBAN och SWIFT eller BIC. Med hjälp av BIC och SWIFT vet man till vilken bank betalningen ska ske och IBAN talar om på vilket konto betalningen ska landa på.

Vad är det för skillnad på SWIFT och BIC?

Annons:
påmind ad bannerVad betyder SWIFT och hur används det? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Det är faktiskt ingen skillnad alls, BIC står för Business Identifier Code är numera det riktiga namnet. Man syftar alltså på samma sak när man säger SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) som är namnet på det system som används vid utlandsbetalningar.

Betalningar till eller från utlandet skickas via SWIFT som är ett datasystem, med hjälp av SWIFT anger man till vilken bank betalningen ska ske genom bankens BIC-kod som är en unik identifieringskod för respektive mottagarbank. Så även om man pratar om både BIC och SWIFT syftar man i dagligt tal på BIC men eftersom det är två närliggande begrepp så blandas de ofta ihop.

Man använder idag fortfarande SWIFT-systemet vars organisation har sitt säte i Belgien. Organisationen är medlemsägd och har hela 11 000 anslutna medlemmar i över 200 länder runtom i världen. Även om man syftar på BIC när man säger SWIFT så är alltså SWIFT fortfarande aktuellt men det krävs ett BIC-nummer för att betalningar ska fungera. Under en vanlig dag skickas i snitt omkring fyrtio miljoner betalningar världen över med hjälp av SWIFT.

En BIC-kod består av 8 eller 11 tecken, aldrig mer eller mindre, varav de första 6 tecknen alltid är versala bokstäver.

Vad är IBAN?

IBAN är en förkortning av International Bank Account Number vilket är en global standard för identifikation av nationella kontonummer. Egentligen kan man säga att det är ett tillägg till ens vanliga kontonummer vilket möjliggör betalningar till och från utlandet. Sedan 2006 är IBAN den enda standard man använder inom EU.

Ett IBAN-nummer i Sverige består alltid av 24 tecken och inleds med den svenska landskoden i versala bokstäver, det vill säga SE. Observera att IBAN kan se olika ut beroende på vilket land bankkontot finns i, det är alltså ingenting ovanligt att det avviker från de 24 tecknen vi är vana vid i Sverige.

Hur använder jag IBAN, SWIFT och BIC?

BIC eller SWIFT används alltid när man gör en betalning till eller från konton utanför EU. Vid betalningar inom EU eller undantagsländer (så kallade SEPA-länder, för närvarande till Island, Liechtenstein, Norge, Monaco, Schweiz, Storbritannien, Andorra, San Marino samt Vatikanstaten) krävs det enbart att man anger kontonumret enligt IBAN-standard.

Det är vanligt att vid banken automatiskt vid betalning till ett SEPA-land bortser från SWIFT även om man angett det. Istället matchar man det korrekta bankkonto via IBAN helt och hållet.

Både IBAN och SWIFT tillhandahålls av de banker som möjliggör betalningar till och från utlandet. Oftast ingår det i de ordinarie banktjänsterna och det är ingenting man behöver beställa av sin bank eller som kostar något extra. Det brukar vara tämligen enkelt att hitta sitt eget SWIFT, BIC och IBAN inne på internetbanken under kontoöversikten eller en detaljerad vy.

När man anger ett IBAN-nummer i rutan för konto ska det ske utan mellanslag eller bindestreck. Det samma gäller när man ska ange ett SWIFT-nummer. Bokstäverna i SWIFT ska alltid anges med versaler. På vissa bankers internettjänst behöver man välja att göra en utlandsbetalning för att kunna fylla i IBAN och SWIFT medan man på andra banker kan fylla i det under den vanliga vyn för kontoöverföring.

Bli först med att kommentera

Kommentera