Vad gör en IT-konsult? – stor efterfrågan och bra betalt

Vad gör en IT-konsult?

Med allt fler jobb som inriktar sig på digitala tjänster så växer det ständigt fram en utökad efterfrågan på bland annat IT-konsulter. Men detta begrepp kanske är helt nytt för dig och om du eftersträvar att arbeta digitalt så kanske detta är ditt nya framtida jobb? Vi listar allt som du behöver veta om vad IT-konsulter gör.

Vad är en IT-konsult?

Begreppet IT-konsult är väldigt omfattande och innebär en mängd olika tjänster och arbeten. Två personer som arbetar som IT-konsulter kan därför vara anställda för att ha hand om helt olika arbetsuppgifter på ett företag. Därför väljer de flesta som utbildar sig till att bli IT-konsulter att inrikta sig på en särskild kategori som däribland ger en mer omfattande kunskap inom till exempel teknik, marknadsföring eller den ekonomiska biten.

Om du har planer på att arbeta som IT-konsult är det därför detta som du måste fundera över. Vad vill du inrikta dig på och ha som främsta arbetssyssla? Du kan sedan välja en utbildning som faller bättre inom denna kategori och där du kan få en specialutbildning som också får dig att stå ut lite på arbetsmarknaden.

Är IT-konsult ett eftertraktat jobb på arbetsmarknaden?

Eftersom allt mer sker digitalt så har också efterfrågan på IT-konsulter ökat markant. Detta gör det väldigt lätt att hitta jobb som IT-konsult efter att du har slutfört din utbildning och framtiden för att jobba inom detta yrke ser också väldigt ljus ut där man tror att efterfrågan kommer fortsätta stiga.

Hur ser lönen ut för en IT-konsult?

Att utbilda sig till IT-konsult kommer därför också ge dig flera fördelar på det ekonomiska planet, då genomsnittslönen för en IT-konsult idag överstiger runt 40 000 kronor i månaden. Men det är också viktigt att ha i åtanke att många som anställer en IT-konsult gör det på en frilansbasis och du måste därmed antingen ha ditt egna företag registrerat hos Skatteverket, alternativt anställas av en konsultbyrå.

Väljer du att ha ditt egna företag är det viktigt att du även besitter kunskap om bokföring, registrering och moms för att kunna göra din egna deklaration, eller anställer en revisor som kan göra jobbet åt dig.

Hur väljer man rätt utbildning?

Det svåraste valet kan ibland vara att välja rätt utbildning och det är därför viktigt att du jämför olika utbildningar och vilka kurser som erbjuds, för att sedan kunna göra ett mer personligt val. En fördel är om du försöker välja en utbildning som dels är inriktad, men som också är bred. Fler kunskaper kommer att hjälpa dig att hänga med i den tekniska utvecklingen och gör också att du kan anställas som konsult för flera olika typer av uppdrag.

Hur ser en IT-konsultutbildning ut?

De flesta IT-konsultutbildningar på grundnivå är en 3-årig utbildning på 180 högskolepoäng. Du kommer då få en kandidatexamen och kan arbeta inom flera olika områden. Men du kan dessutom välja att istället gå en ingenjörsutbildning som då även innefattar kunskap om hur hårdvaran fungerar, vilket kommer få dig att sticka ut på arbetsmarknaden.

Men fördelen med att vara IT-konsult är att det egentligen mest krävs kunskap och erfarenhet inom det område som du anställs på. Så innan du väljer utbildning kan du också kika på om det finns några kortare kurser som du kan gå, och har du redan en högskoleutbildning i bagaget så kan du komplettera med kurser som ger dig samma behörighet som om du hade gått en inriktad IT-konsultutbildning.

Bli först med att kommentera

Kommentera