
Vid giftermål så skrivs ett gemensamt avtal som hänvisar sig till hur egendom och tillhörigheter ska fördelas vid en skilsmässa eller dödsfall. Men detta avtal kommer dock inte ge fördelar till samtliga äktenskap och om man, när äktenskapet inleds har någon form av enskild egendom eller tillhörigheter som ska fördelas på ett avtalat sätt, måste man skriva ett äktenskapsförord för att det inte ska fördelas i enlighet med giftorätten.
Det kanske låter lite onödigt och krångligt, men för många kommer detta att ge en mer trygg boendesituation och man slipper också onödigt krångel och tjafs vid en bodelning. Men hur skapar man då ett äktenskapsförord och vad innebär detta mer specifikt?
Vart kan man skapa ett äktenskapsförord?
Att skapa ett äktenskapsförord är inte krångligt alls och det finns därför ingen som helst anledning att skjuta upp på det. Det är lätt hänt att man inte prioriterar detta utan istället vill njuta fullt ut av att planera bröllopet och tiden som kommer därefter. Men om det skulle inträffa ett scenario som till exempel skilsmässa eller bortgång av partner, kommer ni garanterat att ångra att ett äktenskapsförord aldrig tecknades.
För att teckna ett äktenskapsförord kan ni besöka en juristfirma eller juristbyrå online som till exempel Kontraktakuten, för att uppteckna ett förord och vad detta ska innehålla.
Vad består ett äktenskapsförord av?
Vad ett äktenskapsförord innehåller skiljer sig väldigt mycket mellan olika äktenskap, men några mer vanliga anteckningar är bland annat om parterna har betalat olika stora delar av en kontantinsats till en gemensam bostad eller att man äger en enskild egendom som man vill bevara.
Att skriva ett äktenskapsförord handlar absolut inte om att varje enskild del ska antecknas, utan mer större tillgångar, ägande av företag eller liknande som kommer att ha betydande inverkan vid en skilsmässa eller bortgång.
Särskilt vanligt är det att man tecknar äktenskapsförord om man har så kallat särkullbarn (barn från tidigare äktenskap) och vill ge ett starkare skydd till båda parter när det gäller arvsrätt vid bortgång. Men vad äktenskapsförordet bör innehålla är såklart helt upp till er, dock får det inte bryta mot gällande lagar om arvsrätt eller giftorätt.
Skillnaden mellan giftorättsgods och enskild egendom
Lagarna vad gäller äktenskap och hur tillgångar och egendom ska fördelas vid en separation gäller alltid om inget äktenskapsförord har skapats. Så för att det ska bli en sådan rättvis fördelning som möjligt kommer ni att kunna skydda er själva och varandra genom att se över äktenskapsförordningen och kanske även komplettera denna under erat äktenskap om detta skulle behövas.
Det är framförallt två olika typer av egendom som ofta blandas ihop inom ett äktenskap och detta är giftorättsgods och enskild egendom, vilket vi ska gå igenom här.
Enskild egendom
Innan ni gifter er så kanske någon av er till exempel redan äger en lägenhet eller bostad. När ni gifter er kan detta sedan införas i äktenskapsförordet och antecknas som en enskild egendom, vilket innebär att om en av parterna skulle gå bort eller ni skulle separera tillfaller egendomen endast till den person som äger den och ingår således inte i en bodelning.
Giftorättsgods
Giftorättsgods är då motsatsen till detta och är egendom som ägs tillsammans. Det kan dock vara så att en av er har lagt en större del av kontantinsatsen, om detta inte skrivs i äktenskapsförordningen så kommer dock bostaden att fördelas i hälften var vid en bodelning. Giftorätten är den lag som automatiskt appliceras på tillgångar och egendom när man gifter sig.
Så för att skydda era egna tillgångar och även måna om er nära familj, så är det alltid en fördel att teckna ett äktenskapsförord om detta skulle behövas!
Bli först med att kommentera