Vad innebär amorteringskrav?

amorteringskrav

Har du köpt en bostadsrätt så har du antagligen behövt ta ett lån för att finansiera ditt köp. Det är det absolut vanligaste och det är bara de allra mest priviligierade som kan köpa utan att låna. Har du köpt en bostadsrätt bör du känna till begreppet amortering. Amortering är den summa som du betalar av för ditt lån. Det är inte det samma som ränta. Säg att du har lånat 100 000 för enkelhetens skull. Om du då amorterar 1000 kronor varje månad så kommer det att ta dig 100 månader att bli av med lånet. Hur mycket din faktiska månadskostnad är dock beror på hur mycket du amorterar och vilken ränta du har. En del år, ofta i vissa fall, så ändras amorteringskraven. Det är din långivare som bestämmer hur mycket du ska amortera men det går ändå att säga vissa generella grejer. De flesta lån har något slags amorteringskrav. Det är finansinspektionen som kan komma in och besluta om amorteringskrav.

2016 års förändringar gällande amorteringskrav

2016 kom det nya krav för att reglera hur vi amorterar i Sverige och hur mycket vi egentligen behöver amortera. Då slogs det fast att om bostadslånet inte är högre än 50% av bostadens totala värde så finns det inget krav på att amortera. Ett lågt lån kan alltså fortsätta att vara lågt. Är lånet mellan 50 och 70 procent så ska du amortera minst 1 procent av bostadslånets storlek varje år. Har du lånat 100 000 så behöver du alltså amortera minst 1000 varje år. Är lånet mellan 70 och 85 procent så måste du amortera minst 2 procent av det totala lånet. I samma exempel måste du då amortera 2000 varje år. Det blir ju dock mindre och mindre för varje år i takt med att lånet sjunker. Då krävs det en förhandling med banken men det brukar inte vara några större problem att bli av med det amorteringskravet. Du får aldrig låna mer än 85 procent för ett bostadslån.

Ytterligare förändringar 2018

2016 års regler stod fast och 2018 kom det nya regler. Från och med 2018 så är det inte bara ditt lån som styr hur mycket som du måste amortera utan även din bruttoinkomst. Alltså all din inkomst på årsbasis före skatt. Det är för att det ska bli mer jämlikt med hur vi behöver amortera i förhållande till vår ekonomiska situation. Det finns amorteringsfria lån och det funkar som så att du under en viss tid inte betalar någonting för själva lånet, enbart ränta. Du skjuter helt enkelt upp betalningen till senare men sen måste du börja amortera såklart så att banken får tillbaka sina pengar. Vid nyproduktion går det att få amorteringsfritt i upp till fem år. Det är alltid banken som bestämmer om du får ett amorteringsfritt lån eller ej.

Du kanske tänker varför det är en bra idé att amortera över huvud taget när det går att få amorteringsfritt. Du kommer dock inte att bli av med ditt lån även om du skulle skjuta upp det för framtiden. Det kommer bara att ligga där och vänta på dig. Dessutom är det så att när du amorterar så sjunker ditt lånade belopp såklart och då kan du betala mindre ränta eftersom det baseras på ditt lånade belopp. Är du dessutom precis vid spärren för att betala 1, 2 eller kanske ingen procent i amorteringskrav kan det också vara väldigt skönt att amortera. Det är det dumma med amorteringsfria lån. Du kommer bara betala en tids ränta men lånet sjunker aldrig vilket gör att du kan ha kvar samma lån hur länge som helst.

Under pandemin har bankerna haft utökade möjligheter att ge undantag för amorteringskrav.

Bli först med att kommentera

Kommentera