Vad innebär ett mikrolån?

Har du hittat något fint som du verkligen behöver? Vill du göra något kul till helgen? Eller kanske köpa något fint till älsklingen medans kontosaldot ekar? Vi känner alla till situationen där något kommer upp, och man skulle kunna behöva en extra slant av en eller annan anledning;
när det klämmer till lite granna i pengakassan precis när det skulle behövas några extra slantar. Det kan ibland vara obekvämt och pinsamt att behöva be vänner och släktingar om ekonomisk hjälp, framför allt när det gäller mindre summor som ett par tusen. Dessutom kan det ta tid både att få tag på personen i fråga, samt banköverföringarna som kan ta ett par dagar, vilket kan vara kritiskt i ett läge då pengarna verkligen behövs på en gång. Då kan det vara riktigt skönt att kunna ha tillgång till ett smidigt mikrolån!

Annons:
påmind ad bannerVad innebär ett mikrolån? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Mikrolånet som koncept och därefter som uttryck sägs ha fötts genom Nobels fredspristagaren Mohammad Yunus bank, Grameen Bank i Bangladesh. Han startade 1983 ett projekt som gick ut på att han lånade ut små summor pengar till fattiga människor runtom i landet. Detta för att finansiera ett påbörjande av ett småföretagande, t ex symaskiner, med vilka låntagaren kan tjäna in en kontinuerlig förtjänst med vilken både lånet kan återbetalas och personen kan underhålla sig. De konventionella bankerna tog under 1984 efter konceptet i kommersiellt syfte och sedan dess har det blivit ett vanligt fenomen i hela världens banker. Mikrokrediter är använda i stor utsträckning i u-länders ekonomi och anses vara ett viktigt och potentiellt verktyg i bekämpandet av fattigdom.

Men för oss i västvärlden har mikrolånen en ganska radikalt annorlunda betydelse och användning. Det handlar om att kunna få enkel och snabb tillgång till en relativt låg summa pengar utan att behöva gå igenom den krångliga och långsamma processen som det innebär med att ansöka om ett konventionellt banklån. Och att även slippa behöva be någon av sina vänner eller någon i familjen om ett lån, vilket kan vara väldigt opraktiskt och obekvämt, för att inte nämna att det ibland även kan vara väldigt pinsamt. Man kan med ett mikrolån ansöka snabbt, och få besked nästintill direkt. De flesta företagen tar emot sina ansökningar via internet, så man måste inte gå in på bankkontoret och sitta och vänta, utan kan göra det var man än är, på laptopen, surfplattan eller ifrån mobilen. Och du får svar i telefonen via sms eller via e-mail inom några minuter efter din ansökan ifrån de flesta företagen. Ännu bättre är att pengarna betalas ut inom väldigt kort tid, inom en timme till de flesta bankkontona, men det kan vara så snabbt som inom 10 minuter om man har konto hos de vanligaste bankerna. Har man ansökt efter kontorstider, så kan det dröja till nästa arbetsdag för pengarna att komma in. De vanligaste summorna för mikrolån är mellan 1000 kr och 30 000 kr. Givetvis ska man inte låna pengar om det inte behövs, men skulle olyckan vara framme är mikrolån ett smidigt alternativ!

Bli först med att kommentera

Kommentera