Vad innebär existensminimum?

Vad innebär existensminimum

Begreppet existensminimum är en term som du kanske har hört i samband med lån som någon inte har råd att betala tillbaka. Vid dessa tillfällen kan en persons lön avmätas och personen kommer då att behöva leva på existensminimum.

Annons:
påmind ad bannerVad innebär existensminimum? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Men vad innebär då egentligen denna term och hur fungerar det i praktiken?

När kan man tilldelas att leva på existensminimum?

En del kanske tror att det idag är ganska vanligt att Kronofogden utför en löneutmätning eller skuldsanering, som gör att personen i fråga måste leva under en existensminimum. Men så är faktiskt inte fallet. Det är i ytterst få situationer som detta kommer ske och där personen i fråga inte har någon som helst möjlighet att betala tillbaka sina lån.

Existensminimum är det belopp som kvarstår efter att Kronofogden har gjort avdrag för det som ska betalas och vad som är kvar av lönen ska då räcka till samtliga kostnader för månaden. Det är inte direkt lyxigt att leva på ett existensminimum och en bra budget och koll på plånboken är ett måste.

Svårt att sätta en budget

För många som tidigare har levt med stora skulder, innebär heller inte en skuldsanering att de inte hamnar i fler skulder igen då många som har levt med dessa förutsättningar i grund och botten redan har ett ganska dåligt omdöme när det kommer till sin ekonomi.

Det finns dock hjälp att få och en skuldsanering samt att leva på existensminimum är det allra sista steget som Kronofogden tar för att pengarna ska kunna betalas tillbaka.

Vad är skillnaden mellan existensminimum och förbehållsbelopp?

Två stycken begrepp som mer än ofta förväxlas är de båda begreppen existensminimum och förbehållsbelopp. Så vad är då egentligen skillnaden mellan dessa?

Förbehållsbelopp

När Kronofogden bestämmer sig för att genomföra en löneutmätning så kommer de att använda sig av flera mätverktyg för att kunna avgöra hur mycket av lönen som ska betalas till Kronofogden och även säkerställa att personen har tillräckligt med pengar kvar på kontot för sina vardagliga köp.

Det belopp som personen får behålla på sin lön kallas för förbehållsbelopp och ska räcka till alla utgifter, hyra och räkningar. Läser man igenom lagtexter som rör existensminimum, skuldsanering och liknande så är det också just denna term som man använder sig av. Det är helt enkelt den juridiska termen, även om det inte används i folkmun alltför ofta.

Existensminimum

Sedan har du då också termen existensminimum och är säkerligen det ord som du hör allra mest i samband med avbetalning av lån och av privatpersoner. I grund och botten är existensminimum ett slangord för förbehållsbelopp och avser då även den summa som en person har att leva på under en månad av sin lön.

Hur räknas ett existensminimum ut?

Så hur räknar man då ut hur mycket pengar som ska dras av och betalas till Kronofogden och hur mycket pengar som personen ska ha kvar att röra sig med?

Varje enskild situation och persons vardag kommer att tas in i beräkningen. Här kikar man på hur mycket fasta kostnader personen har, det vill säga vad hyran ligger på och även hur mycket som måste läggas undan till värme, elektricitet, mat och bredband.

Kronofogden kommer också att ha normalbeloppet i åtanke utöver de fasta kostnader som personen har. Normalbeloppet är en tumregel på hur mycket en vuxen person kan klara av att leva på. Under 2022 höjdes det till 5157 kronor, så att leva på existensminimum är verkligen ingen lyx!

Bli först med att kommentera

Kommentera