Vad innebär hävstång inom ekonomi?

Vad innebär hävstång inom ekonomi?

När du ger dig in i världen av aktier och fonder för första gången så kommer du garanterat att bli förvirrad av alla begrepp som finns. Här i denna artikel ska vi försöka reda ut ett av de vanligaste begreppet, hävstång. Det kallas också hävstångsformeln på många platser. Vad innebär det egentligen?

Låna pengar för att tjäna mer

Annons:
påmind ad bannerVad innebär hävstång inom ekonomi? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

En hävstång enklast förklarat är att du använder lånade pengar för att göra investeringar. Är du helt säker på en investering så kan det vara bra att låna pengar för att få avkastningen att bli ännu högre. Dock så är såklart även risken högre så se till att du bara använder pengar du kan förlora och att du är väldigt säker på din framtida investering. För att det ska vara en lyckad affär så måste avkastningen vara större än räntan på det du har lånat. Du kommer att få betala ränta på det du lånar så glöm inte att räkna bort det i din framtida eventuella vinst. Lånar du pengar och får betala 1000 kronor i ränta men du gör en vinst på 2000 kronor i avkastning så är din reella vinst enbart 1000 kronor. Det kan vara lätt att glömma bort.

Hävstångsformeln för att räkna ut hävstången

För att räkna ut varifrån avkastningen för en investera kommer så används det som kallas hävstångsformeln. Då kan man räkna ut avkastning på eget kapital, från avkastning från totalt kapital, ränta till långivare samt skuldsättningsgrad. Det låter inte helt lätt och det är det kanske inte heller men det du behöver veta är detta:
Re är summan av Rt+(Rt-Rs)XS/E.
Re beskriver avkastningen på eget kapital.
Rt betyder då avkastning på totalt kapital.
Rs betyder genomsnittlig räntekostnad
S/E betyder skuldsättningsgrad.

Det är oftast större företag som går in och beblandar sig med hävstång men det kan även privata aktörer göra. Har du pengar som du kan förlora utan att du går i personlig konkurs så kan det vara ett sätt att dryga ut kassan. Du behöver dock vara säker på din sak.

Om det skulle gå dåligt på börsen och du är på väg att förlora dina pengar så finns det några saker att hålla koll på. Du kan bli tvingad att sälja dina aktier vid en viss nedgång. Vanligtvis vid 50% och då blir du tvingad till att sälja dina aktier som berörs av din hävstång för att de du har lånat pengar av ska kunna få tillbaka en del av sina pengar.

Bli först med att kommentera

Kommentera