Vad innebär lån utan UC?

Vad innebär lån utan UC?

Inlägget görs i samarbete med Hitta SMS Lån

Annons:
påmind ad bannerVad innebär lån utan UC? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Det kan ibland inträffa scenarion där man snabbt och smidigt behöver fylla på sin hushållskassa för räkningar eller nödvändiga inköp som inte var planerat. Men att ansöka om ett mindre lån på banken är snudd på omöjligt, så därför finns det idag ett stort utbud av lånaktörer som erbjuder mindre lån till både privatpersoner och företag som du kan använda dig av.

I de flesta fall använder sig lånebolaget av Upplysningscentralen (även kallas UC), för att genomföra en kreditupplysning på den som ansöker innan lånet beviljas. Men det finns också låneaktörer som inte använder sig av denna tjänst utan en utomstående kreditupplysning, vilket då gör att de faller inom kategorin lån utan UC. Men vad innebär då detta på ett mer detaljerat plan och har det några fördelar för dig som ansöker om ett lån?

Vad är UC?

Upplysningscentralen är det äldsta kreditupplysningsföretag som vi har i Sverige och de grundandes redan år 1977. UC är en gemensam kreditupplysning som ägs av Sveriges storbanker. Sedan dess har det varit den huvudsakliga tjänst som andra företag använder sig av för att göra en kreditupplysning på sina kunder innan de skriver avtal eller säljer produkter.

Att använda ett lån utan UC har dock gett många ett intryck av att ingen kreditupplysning kommer att göras vid lånet, vilket alltså inte är riktigt. Istället för att använda sig av UC, kommer låneaktören att göra en kreditupplysning hos andra liknande tjänster så som till exempel Creditsafe eller Bisnode.

I enlighet med konsumentkreditlagen måste en kreditupplysning alltid göras när du ansöker om ett lån, men däremot behöver du inte ansöka om lån med UC. Upplysningscentralen är också en mer innefattande kreditupplysning efter all din sparade information från Skatteverket, och andra statliga tjänster finns även de lagrade hos UC. Så att använda dig av ett lån utan UC kommer göra att du kan undvika flera punkter av information, så som taxerad inkomst, fastighetsuppgifter och obetalda skatter eller anmärkningar.

Vilka fördelar ger lån utan UC?

Om du ansöker om flera mindre lån hos ett lånebolag som använder sig av UC, kan detta påverka din kreditvärdighet. Om du sedan vill ansöka om ett större lån hos din bank, kanske för en lägenhet eller för ett bilköp kan din kreditvärdighet påverka vilket typ av avtal du får, räntan som adderas och också möjligheten att faktiskt få lånet eller inte.

Lån utan UC, kommer alltså inte påverka din kreditvärdighet och detta ger dig därför en klar fördel. Anledningen till att lån utan UC inte påverkar din kreditvärdighet är att kreditupplysningsföretagen inte delar sin information mellan varandra. Så om du har ansökt om ett lån med UC och ett utan kommer kreditupplysningsföretagen inte att kunna påverkas av andra lån du har ansökt om. Innan du ansöker om ett lån är det dock viktigt att du jämför flera olika låneaktörer. Detta gör att du kan få ett bättre lånevillkor och ränta som gör lånet mer förmånligt.

Bli först med att kommentera

Kommentera