Vad innebär margin call?

Vad innebär margin call?

Den genomsnittliga svensken sparar mer och mer pengar i fonder och aktier. Det handlar om att det har blivit lättare och lättare tack vare tekniken och att det därmed har blivit mer lättillgängligt att spara enkelt. Det är inte så många som har sina besparingar på ett bankkonto längre och det är bra. Ekonomiska termer är dock inte alltid det lättaste att förstå och att slänga sig med. Det är courtage, aktieportfölj, sharpekvot och margin call. Vi ska i den här artikeln fokusera på margin call och vad det är för någonting.

Margin call är inget du vill höra

Annons:
påmind ad bannerVad innebär margin call? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Margin Call är inget du vill beblanda dig med och riskera. Det innebär att ditt kapital är lägra än säkerhetskravet. Det innebär alltså att du har alldeles för lite pengar på ditt konto och du kan tvingas till tvångsförsäljning. Det kan hända om du har belånat dina pengar hos en valutamäklare och det inte har gått så bra för dig. margin call kan bara uppstå vid en situation som kräver belåning eller säkerhetskrav, alltså inte för den ”vanliga” spararen. Folk som är lite mer våghalsiga på aktiemarknaden lånar ibland pengar för att köpa aktier i hopp om att det ska rendera i en större vinst senare. Börsen är opålitlig dock och det blir inte alltid som investerar vill och torr.

Har du hamnat i en situation där det har blivit ett margin call så kan du bli tvingad att sälja aktier. Eller så blir du stoppad från att använda plattformen du använder då du inte har några pengar. Du kan dock stoppa detta margin call genom att sätta in mer pengar, om du har det för tillfället. Annars stängs ditt konto, dina positioner som det kallas. När dina positioner stängs beror på vilken plattform du använder för att handla med aktier. Ifall dina positioner stängs betyder det att du inte kan handla mer.

Vad händer vid ett margin call?

Vid ett margin call så kommer du att bli meddelad om att din säkerhet är för låg och att du måste återställa säkerheten genom att sälja eller sätta in mer pengar. Gör du inte detta så har aktiemäklaren rätt att sälja dina aktier, det har du skrivit kontrakt på när du började investera. Uppstår Margin call betyder det att du har en för hög belåning eller för låg hävstång. Hävstång är ett annat begrepp som används inom den ekonomiska världen.

Bli först med att kommentera

Kommentera