Vilket kreditkort ska man välja i kreditkortsdjungeln?

Vilket kort ska man välja

Vilket kreditkort ska man välja – När det kommer till kortköp pratar man ofta om olika sorters betalkort. Det kan vara både debet- eller bankkort som egentligen är samma sak och helt enkelt belastar ditt konto direkt med motsvarande summa du handlat för. Eller så kan det handla om ett kreditkort vilket innebär att man lånar pengar från kreditgivaren som i sin tur betalar direkt till handlaren när du gjort ett köp, där efter får du en faktura som du betalar till kreditgivaren. Ibland är det förknippat med en högre ränta men många kreditgivarna har generösa betalvillkor med ett visst antal kreditfria dagar.

Vilket kreditkort är för mig?

Annons:
påmind ad bannerVilket kreditkort ska man välja i kreditkortsdjungeln? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Att välja mellan olika kreditkort är inte helt enkelt, de flesta banker har egna kreditkort för sina bankkunder men det finns också många stora kreditinstitut med kreditkort som nischområde. Oftast är kreditkort hos de lite mer nischade kreditgivarna förknippade med en rad olika förmåner som kan vara ett väl så gott skäl till att välja just det kortet de erbjuder.

Att välja kreditkort enbart baserat på vilka förmåner man får är kanske inte helt genomtänkt. Givetvis ska man vara noggrann så att det kreditkortet man väljer gagnar en själv bäst. De allra flesta kreditgivarna jobbar med en typ av bonussystem som är kopplat till hur mycket man handlar för. Om man är en resglad person så finns det exempelvis många kreditkort som erbjuder både reseförsäkring och bonuspoäng på resor eller varför inte att kunna använda bonuspoängen till att betala för en ny resa?

Det finns som sagt andra viktiga aspekter än förmånerna, den viktigaste av dem kanske är vilken räntenivå krediten har. Ofta är den väldigt hög, omkring 12-18% är inte ovanligt. Men man ska också ställa det i relation till om det ingår räntefria dagar till kreditkortet. Om det exempelvis ingår 30 räntefria dagar så har man ett ”kostnadsfritt” lån från kreditgivaren under de dagarna. En del kreditgivare har också räntefri delbetalning vilket innebär att man kan göra en avbetalningsplan på sitt lånebelopp utan extra kostnader.

Många kort, oavsett om det är kredit- eller bankkort, har en årsavgift på ett par hundralappar. Vissa kreditgivare med en exklusivare framtoning har en årsavgift på ett par tusen beroende på vilken nivå man väljer. Oftast ingår en rad förmåner redan från instegsnivån vid de exklusivare och dyrare kreditkorten. Det kan vara en extra anledning att välja just det kortet medan en del kreditgivare erbjuder nya kunder gratis årsavgift som en extra morot.

Kreditnivån är givetvis också en viktig punkt att ta hänsyn till. Vill man ha ett kreditkort som en extra buffert om oväntade kostnader dyker upp så behöver man inte ha speciellt högt kreditutrymme men om man reser mycket och kanske har en del utlägg i tjänsten så är det meningsfullt med ett högre kreditbelopp beroende på hur ofta man får möjlighet att betala tillbaka hela beloppet.

Är det bra eller farligt att handla på kredit?

Man hör ofta en del om personer som hamnar i trubbel på grund av kreditköp. Givetvis finns det både för- och nackdelar med kreditköp, precis som med allt annat här i världen. Men är det verkligen farligt att handla på kredit?

Det enkla svaret på frågan är; det beror på. Om man som person har dålig koll på sin privatekonomi så kan det vara farligt. Använder man sitt kreditkort istället för att spara pengar till en semesterresa eller att köpa dyra julklappar kan man snabbt bygga upp ett ohälsosamt skuldberg och köpbeteende vilket givetvis inte är bra.

Men om man använder sitt kreditkort på rätt sätt, vid rätt tillfälle så finns det många fördelar med att handla på kredit. Sköter man sin ekonomi och betalar fakturan i tid så kan man spara både pengar via bonussystem och förenkla sin fakturabetalning genom en samlad faktura för flera köp. Så sammanfattningsvis är det jättebra om man använder ett kreditkort med försiktighet och verkligen utnyttjar förmånerna fullt ut.

Bli först med att kommentera

Kommentera