Visa vs Mastercard – vilket alternativ är bäst?

Visa vs Mastercard – vilket alternativ är bäst

Visa vs Mastercard – Oavsett om du handlar i butik, på nätet eller gör någon annat typ av inköp så är användning av Visa eller Mastercard den allra vanligaste betalningsmetoden. Detta är också en av världens mest populära betalningstjänst och visar också att företaget eller tjänsten som du handlar är säker och ger dig ett tryggare köp.

Annons:
påmind ad bannerVisa vs Mastercard – vilket alternativ är bäst? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

En vanlig fråga är dock vad skillnaden mellan Visa och Mastercard egentligen är, samt vilket alternativ som egentligen är det bästa valet?

Vad ska du använda kortet till?

Båda betalformerna är ganska snarlika och är mycket uppskattade av sina användare världen över. Men däremot skiljer de sig något på vissa plan och det första som du måste fundera på är då vad du planerar att använda kortet till. Både Visa och Mastercard erbjuder sina kunder lite olika typer av förmåner, så för att valet ska bli så skräddarsytt som möjligt så kan dessa punkter vara bra att ha i åtanke.

Börja med att jämföra olika alternativ?

För att du direkt ska kunna få en tydlig överblick på marknadens utbud av konto- och kreditkort som du kan teckna så är första steget att jämföra olika alternativ. Du kan då direkt se om det är några särskilda förmåner eller tillägg som gör att ett visst kort sticker ut lite extra från mängden och därmed kanske är det bästa valet för dig.

Reser du mycket utomlands?

Både Mastercard och Visa har mängder av olika kort som du kan välja mellan. Dessutom beror avtalet, räntan och de förmåner som du tilldelas, på vilket företag som kortet är kopplat till.

Både Visa och Mastercard erbjuder bra reseförmåner och allra bäst är då att kika på ett specifikt resekort som du kan använda dig av. Betalningen blir säkrare, reseförsäkring ingår i de flesta fall och även förmånerna utomlands är mer fördelaktiga.

Shoppar du mycket?

Det finns även dedikerade kort från både Visa och Mastercard som ger dig bättre förmåner när du handlar varor i butik och online. Detta kan vara ränta på köp som du sedan får återbetalat eller att du tilldelas mer rabatter när du handlar. Genom att göra ett mer inriktat val, kommer du kunna spara pengar och handla på ett tryggare sätt.

Vad skiljer Visa och Mastercard från varandra?

Ser man globalt så är det idag cirka 3,4 miljarder som använder sig av Visa. Användningen av Mastercard ligger här på cirka 940 miljoner.

Men fokuserar man på den svenska marknaden så är det faktiskt Mastercard som ligger i framkant. Anledningen till detta är helt enkelt att det är fler kortföretag som använder denna betalmetod istället för Visa. Bland annat Swedbank, Nordea och Handelsbanken använder idag Mastercard.

Men eftersom både Visa och Mastercard i många fall nästan är identiska och använder sig av samma tjänster, så kommer du som privatkund inte märka någon större skillnad.

Betalnätverken skiljer sig från varandra

Den enda stora skillnaden mellan Visa och Mastercard är det betalnätverk som de brukar. Visa använder sig av VisaNet, vilket gör att alla transaktioner eller betalningar som görs med ett Visa kort måste valideras mellan dessa datacenter. Om systemet skulle fallera, så kommer således nätet att påverkas.

Mastercard använder sig istället av ett betalnät som kallas för Banknet och är decentraliserat. Med detta menar man att transaktionen eller betalningen skickas mellan flera noder, som ligger spridda över hela världen. Skulle då en av dessa fallera, så kommer detta inte påverka betalningen med Mastercard på samma sätt som med Visa. En stor fördel som många uppskattar och framförallt då företagskunder.

Så vilket kort ska du då välja? Vi rekommenderar att du kikar på lite olika typer av kort och även på vad din bank erbjuder för att sedan kunna välja det betalkort som ger dig bäst förmåner. Om det är ett Visa eller Mastercard, kommer därför inte ha någon märkbar betydelse.

Bli först med att kommentera

Kommentera