Guide: låna till handpenning

Inlägget är skrivet i samarbete med Lånat

Annons:
påmind ad bannerGuide: låna till handpenning t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Allt fler väljer att låna pengar till handpenningen vid köp av bostad eller dyrare kapitalvaror. Det är möjligt att låna pengar både från långivare på nätet och från vanliga banker. Det finns dock en del att tänka på när du lånar till handpenning. I den här guiden hittar du användbar information samt värdefulla tips som hjälper dig att hitta det bästa lånet.

Vad är en handpenning?

Handpenning är det belopp som du måste betala till säljaren i förskott när du köper en bostad, båt eller bil. Det är en form av deposition vilket innebär en viss säkerhet för säljaren. Oftast ska handpenningen betalas inom en vecka efter att du skrivit på kontraktet. Kom ihåg att handpenning inte är samma sak som kontantinsats. Kontantinsatsen är en säkerhet som långivaren kräver när du tar ett bolån.

När kan du behöva låna pengar till handpenning?

Det finns flera tillfällen när du kan behöva låna pengar till handpenningen.

  • När du ska köpa en ny bostad och inte har lyckats sälja din gamla bostad än. Det krävs det ofta en handpenning på 10 procent av bostadens värde när du ingår ett köpeavtal för den nya bostaden .
  • När du ska köpa en bostad, men saknar eget kapital att betala med.
  • När du ingår köpeavtal för dyrare kapitalvaror som en bil, båt eller annat fordon. Även vissa dyrare vitvaror kan kräva en handpenning.

Viktigt att tänka på

När du lånar pengar är det alltid viktigt att jämföra olika lånealternativ och skaffa dig kunskap. Hos lånat.se kan du läsa mer om hur det går till att låna pengar till handpenning samt jämföra olika lån. Det kostar alltid att låna pengar, men vissa lån är dyrare än andra. Låneerbjudanden som till synes kan verka lika kan skilja sig en hel del åt. Räntan på lånet varierar beroende på bland annat långivare, belopp, återbetalningstid och din kreditvärdighet. Var alltid noggrann med att kolla upp dolda avgifter.

Se över hur mycket eget kapital du har och bestäm hur mycket pengar som du behöver låna. Du bör vara säker på att lånesumman är nödvändig. Självklart måste du även säkerställa att du har en tillräckligt stabil ekonomi för att klara av oförutsedda utgifter tills dess att du betalat tillbaka lånet.

Vilken typ av lån passar bäst till handpenningen?

Det finns många olika sorters lån, men när det gäller lån till handpenning är det vanligt med ett så kallat blancolån. Det är ett privatlån utan säkerhet. Det är enkelt att ansöka om blancolån online och utbetalningen sker ofta snabbt. Det finns många långivare som erbjuder denna typ av lån så det lönar sig att jämföra olika långivare vad gäller villkor och räntekostnader.

Det finns även särskilda handpenningslån som du kan ansöka om förutsatt att du fått ditt bolån godkänt. Du kan ansöka om att låna hela eller delar av handpenningen. Handpenningslånet är oftast 10 procent av köpesumman vid bostadsköp. Eftersom handpenningen oftast måste betalas inom en vecka efter att du skrivit på kontraktet sker utbetalningen av handpenningslån snabbt. Lånet betalas sedan tillbaka den dag du får tillträde till bostaden eller högst sex månader efter utbetalning.

Bli först med att kommentera

Kommentera